18.1 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBiHPočelo suđenje za zločine u prijedorskim logorima

Počelo suđenje za zločine u prijedorskim logorima

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Čitanjem optužnice počelo je suđenje trojici optuženih za zločine počinjene u prijedorskim logorima Trnopolje i Keraterm.

Sud BiH Foto: BIRN

Tužilac Izet Odobašić pročitao je optužnicu koja Slavka Puhalića, Dragana Škrbića i Rajka Damjanovića tereti za zločin protiv čovječnosti tokom 1992. godine na području Prijedora.

Puhalić, nekadašnji zamjenik upravnika logora Trnopolje, te Škrbić i Damjanović, nekadašnji stražari u logorima, terete se da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada – usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline – učestvovali u izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata, vršili progon po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti.

Na teret je Puhaliću stavljeno da nije spriječio ulazak osoba u Trnopolje i kuće koje su pripadale logoru, te odvođenje djevojčica, djevojki i žena nad kojima su vršena mučenja, silovanja i seksualna zlostavljanja. Kako se navodi u optužnici, Puhalić nije postupio u skladu sa dodijeljenom odgovornosti i ovlaštenjima i u slučaju kada je među grupom žena i djevojaka izvedena 13-godišnja djevojčica koja je na jedan od najbrutalnijih načina grupno silovana od pripadnika jedinice “Manijakosi”.

Također mu se stavlja na teret da nije uradio ništa da spriječi mučenja, zlostavljanja i ubistva logoraša, te da je pomagao progon kroz zatvaranje, ubistvo, prisilino odvođenje i nestanak, te izvršenje mučenja i drugih nečovječnih djela.

Škrbić i Damjanović se terete da su, kao stražari u logoru Trnopolje, a Damjanović i stražar u Keratermu, učestvovali u mučenju, premlaćivanju i ubistvima nesrpskog stanovništva.

Od posljedica zlostavljanja je, prema Tužilaštvu, najmanje 21 zatvorenik preminuo, a petorica su prisilno odvedena u nepoznatom pravcu, te im se od tada gubi svaki trag i njihova tijela do danas nisu pronađena.

Pored Puhalića, Škrbića i Damjanovića, optužnicom su obuhvaćeni i Željko Rudak i Dragomir Šaponja za koje je Sud BiH izdao naredbu za raspisivanjem potjernice, te im je određen pritvor.

Tužilac Izet Odobašić je u obrazloženju prijedloga izvođenja dokaza rekao da će pozvati 144 svjedoka, od kojih je 21 s mjerama zaštite.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. oktobar, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva.

/detektor.ba

Najnovije vijesti