25.4 C
Janja
Četvrtak, 02.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiU ponedjeljak završne riječi Odbrane na suđenju za zločine kod Zvornika

U ponedjeljak završne riječi Odbrane na suđenju za zločine kod Zvornika

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Odbrana Miroslava Markovića, optuženog za zločine počinjene u mjestu Lokanj kod Zvornika, iznijet će završnu riječ u Državnom sudu u ponedjeljak, 11. septembra.

Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Marković je optužen da je, kao pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u zatvaranju, zlostavljanju i ubistvima 67 bošnjačkih civila na području Lokanja u julu 1992. godine.

Pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH u utorak, 12. septembra, zakazano je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom je Boban Inđić, bivši komandir Interventne čete Višegradske brigade VRS-a, osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina u Štrpcima.

Za četvrtak, 14. septembra, zakazana je statusna konferencija Ranku Raduloviću, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Foče. Optuženi je negirao krivicu putem videolinka, dok su tada iz Suda BiH rekli da se Radulović nalazi u Crnoj Gori, na izdržavanju kazne zatvora na osnovu presude tamošnjeg suda.

Dan kasnije, odnosno 15. septembra, planirano je da Odbrana Željka Grbića, optuženog za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti u julu 1992. u Zecovima kod Prijedora, iznese završnu riječ.

Za ove zločine, s Grbićem su optuženi Dušan Milunić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, rezervne milicije i drugih formacija.

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Derventi, Goraždu, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Tesliću, Doboju, Donjem Vakufu, Ilijašu, Rogatici, Vogošću, Kotor-Varoši te Sapni.

/detektor.ba

Najnovije vijesti