10.4 C
Janja
Nedjelja, 28.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiProtjerivanje bošnjačkog stanovništva Bratunca

Protjerivanje bošnjačkog stanovništva Bratunca

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na suđenju Jovanu Novakoviću u Višem sudu u Beogradu za ratni zločin počinjen na području Bratunca, svjedok Javnog tužilaštva za ratne zločine je ispričao kako ima saznanja da je u maju 1992. godine protjerano bošnjačko stanovništvo Suhe, ali i drugih mjesta bratunačke opštine.

Bratunac. Foto: BIRN BiH

Svjedok Džemail Bećirović je na početku svog svjedočenja putem videolinka iz Suda BiH kazao da nema nikakvih ličnih saznanja, nego je o događajima u maju 1992. u Suhoj, ali i drugim mjestima, čuo od osoba koje su izbjegle sa ovog područja.

Bećirović je naglasio da se u proljeće 1992. godine nalazio u Hrnčićima na području Konjević-Polja, a da je krajem maja u njegovu kuću došla osoba prezimena Mahmutović koja je izbjegla iz mjesta Rakovca preko Suhe, te se zadržala kod njega do kraja godine kao izbjeglica.

“On je rekao da je jedva uspio da izbjegne iz Bratunca, da je tamo ostalo jako malo muslimanskog stanovništva, da su svi protjerani”, – rekao je svjedok te dodao da je čuo kako je stanovništvo u prvoj polovini maja bilo transportovano iz različitih mjesta s bratunačke općine na igralište u Bratuncu.

Također je dodao da ima saznanja kako su žene i djeca odvojeni od muškaraca te protjerani dalje prema Kladnju, a da su muškarci zatvoreni u Osnovnu školu “Vuk Karadžić”.

“Po mojim saznanjima, svo muslimansko stanovništvo iz Bratunca je tokom maja protjerano, a mnogi su i ubijeni”, – rekao je Bećirović te dodao da je čuo kako su u periodu od 10. do 12. maja 1992. iz Suhe protjerani Bošnjaci.

Svjedok je rekao da je, prema njegovim saznanjima, u Suhoj “ostalo nešto žena i djece, koji su likvidirani na licu mjesta”.

Bećirović je dodao i da ne poznaje optuženog, te da nikad nije čuo za njega. Novaković je rekao da Bećirovića ne može prihvatiti kao svjedoka i jer je njegovo svjedočenje “rekla-kazala”.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 2015. podiglo optužnicu protiv Novakovića zbog progona na području Bratunca, a u međuvremenu Viši sud u Beogradu je preuzeo njegovo krivično gonjenje.

Prema ranijim navodima Tužilaštva BiH, Novaković je, u svojstvu komandira čete Moštanice Teritorijalne odbrane (TO) Bratunac, naređivao i učestvovao u progonu nesrpskog stanovništva na području ove opštine. Na teret mu je stavljeno nezakonito zatvaranje i druga nečovječna djela.

Novaković je optužen da je u maju 1992. godine komandovao pripadnicima TO-a u napadu na selo Suha, odakle su oko 300 mještana sproveli na fudbalski stadion u Bratuncu. Tužilaštvo navodi da su nakon toga muškarci zatvoreni u Osnovnu školu “Vuk Karadžić”, a žene, djeca i starci deportovani autobusima u Kladanj.

Nakon što je saslušan svjedok Bećirović, videolink s Višim sudom u Beogradu je prekinut.

/detektor.ba

Najnovije vijesti