16.5 C
Janja
Ponedjeljak, 06.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiGodišnjica smrti Zlatnog ljiljana Bajazita Mehmedovića

Godišnjica smrti Zlatnog ljiljana Bajazita Mehmedovića

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na današnji dan prije 31. godinu život za domovinu Bosnu i Hercegovinu u 28-oj godini života dao je Bajazit Mehmedović poznatiji pod nadimkom Baja.

Bajazit Mehmedović je rođen 11. 12. 1964. godine u mjestu Križevići, opština Zvornik od oca Smaje i majke Fatime.

Osnovnu školu je završio u Grbavcima, a srednju u Karakaju.

Po završetku škole zaposlio se u građevinskom preduzeću “Tehnika” u Zagrebu. Ubrzo nakon toga je oformio i svoju samostalnu firmu.

Oprezno je pratio sva dešavanja u bivšoj državi i već od 1991. godine počeo se pripremati za ono najgore. Upozoravao je komšije na novonastalu situaciju.

Agresija ga je zatekla u rodnom mjestu, gdje odmah sa svojim komšijama hrabro staje u odbranu domovine. Međutim, pod pritiskom brojnijeg i jačeg neprijateljasa, morali su se povući na današnje sapanjske teritorije.

Organizova je jedinicu koja je bila sastavljena od njegovih sugrađana pod nazivom “Prva Križevačka četa”. Formirana je 16. o6. 1992. godine, a za komodanta je postavljen Baja.

Učesnici su i mnogih akcija u kojima je Baja ranjavan.

U borbama na Majevici 19. septembra 1992. godine sa grupom boraca, Baja upada u agresorsku zasjediu, gdje poslije intezivnih borbi, život za domovinu daje ovaj veliki gazija.

Posthumno je odlikovan značkom “Zlatni ljiljan”, a njegova četa “Prva Križevačka” nakon njegove pogibije dobija naziv “Bajina četa”.

Bio je oženjen i imao je dvoje djece, sina i kćerku.

Baja je dao svoj mladi život za Podrinje, za Bosnu i Hercegovinu.

/TV Podrinje

Najnovije vijesti