12 C
Janja
Petak, 03.05.2024.
NaslovnicaAktuelnosti21. septembar – Međunarodni dan mira

21. septembar – Međunarodni dan mira

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Međunarodni dan mira obilježava se svakog 21. septembra, još od 1981. godine kada ga je utemeljila Generalna skupština Ujedinjenih naroda  u cilju jačanja ideala mira među različitim grupama, narodima i državama.

Golub mira FOTO Wikipedia

Kultura i sport oduvijek su bili kategorije koje su težile izgradnji društva pozitivnih vrijednosti, ukazujući na značaj suživota, tolerancije, međusobnog razumijevanja i prijateljstva, uprkost svim individualnim i kolektivnim razlikama među pojedincima i skupinama.

Od osnivanja do danas Međunarodni dan mira uključio je milione ljudi sa svih strana svijeta koji zajednički učestvuju u raznim događanjima i okupljanjima.

U znak obilježavanja na ovaj dan oglašava se “Mirovno zvono” u sjedištu UN u New Yorku. Zvono je izliveno od novčića koje su donirala djeca sa svih kontinenata. Zvono je UN poklonila UN Asocijacija iz Japana i na njemu piše “Dug život apsolutnom svjetskom miru”.

“Mirovno zvono” u sjedištu UN u New Yorku. FOTO Wikipedia

U Bosni i Hercegovini, ratna uništavanja okončana su 14. decembra 1995. potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Međutim, Bosna i Hercegovina je samo bez ratnih uništavanja, zločina, ali daleko od mira. 

Zveckanje oružjem na društvenim mrežama novih generacija postaje zastrašujuće, a ratno-hušačka retorika političara pred svake izbore je glasnija, a to dovodi do prizivanja nemilih sjećanja na kobne 90-te.

Napadi na Bošnjake/povratnike u Podrinju koji su se desili u proteklom periodu su pokazatelj da naše društvo mora još mnogo raditi na uspostavljanju mira.

Međunarodni dan mira omogućuje svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim jednostavnim djelima zajednički šire poruku mira.

Nakon rasprava o uvođenju Dana mira i tome što bi on trebao predstavljati zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima.

/Tv Podrinje

Najnovije vijesti