13.7 C
Janja
Petak, 03.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiOdgođeno suđenje za zločine na području Ključa

Odgođeno suđenje za zločine na području Ključa

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Suđenje za zločine na području Ključa odgođeno je jer Sud Bosne i Hercegovine nije bio obaviješten da je optuženi Marinko Miljević u bolnici. Miljević je optužen s Boškom Unčaninom i Draganom Despotom, bivšim pripadnicima Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka, za učešće u ubistvu 78 civila 1. juna 1992. u Velagićima.

Velagići. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho rekla je da je Sud sat prije zakazanog početka suđenja obaviješten da je optuženi Miljević, koji se nalazi na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom domu u Foči, u bolnici.

Branilac Milan Romanić je rekao da je i on od saradnice Suda čuo da je optuženom pozlilo. Rekao je da ga ne može zvati, već optuženi njega zove.

Kreho smatra da se branilac trebao interesovati za branjenika, barem kada je u pitanju odbrana, te napomenula da je od prethodnog ročišta prošlo dva mjeseca.

“Prvenstveno je propust branioca što se ne interesuje, a onda i propust KPD-a što Vas nije obavijestio”, navela je Kreho, dodajući da Sud to više neće tolerisati.

Ona je kazala da je Miljević danas pušten iz bolnice ali se Sudska policija, koja je krenula po njega u Foču, mimoišla sa bolničkim kolima. Napomenula je da ne bi bilo korektno da optuženi dolazi na ročište pravo iz bolnice.

Marinko Miljević je već osuđen na osam godina zatvora zbog ubistva u Ključu u avgustu 1992. godine. Kaznu zatvora izdržava u Foči.

Druga optužnica Marinko Miljević i dr u optužnici se navodi da su 1. juna 1992. godine civile koji su bili zarobljeni u školi u selu Velagići, istjerali iz objekta, postrojili ih i otvorili vatru na njih, usmrtivši „najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu”.

U optužnici se navodi da su svi bili pripadnici voda Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka Drugog Krajiškog korpusa VRS-a.

Nastavak suđenja je zakazan za 28. septembar.

/detektor.ba

Najnovije vijesti