13.7 C
Janja
Petak, 03.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBiHOd Tužilaštva BiH zatraženo da rješava ubistva povratnika

Od Tužilaštva BiH zatraženo da rješava ubistva povratnika

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražilo je da Državno tužilaštvo preuzme predmete ubistava povratnika koja su se dogodila nakon rata i za koja niko još uvijek nije odgovarao.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović pojašnjava kako je Udruženje oko godinu i po dana radilo istraživanje o napadu na povratnike, te da su, između ostalog, tražili informacije od tužilaštava u Republici Srpskoj i dobili podatke na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama.

“Tu jasno vidimo da nijedan slučaj ubistava nije riješen. Od onih iz 1996. pa do zadnjeg koje se desilo 2014. godine. Sva ta ubistva su, na nekin način, u ladicama i ništa se na tom polju ne radi, i to je jednostavno razlog da pokušamo dovesti u poziciju Tužilaštvo BiH da radi na tim predmetima”,– kaže Tahirović.

S obzirom da je prošlo i više od 15 godina od ubistva povratnika u RS-u, navodi se u saopštenju Udruženja, te da niti jedno ubistvo nije dobilo sudski epilog u kojem bi bili kažnjeni počinioci, postalo je očito da nadležna regionalna tužilaštva nisu u stanju pronaći ubice.

Udruženje je zatražilo da Tužilaštvo BiH, u skladu s Krivičnim zakonom i Zakonom o krivičnom postupku BiH, preuzme predmete i nastavi postupak istrage te eventualno podigne optužnice protiv odgovornih.

Prema saopštenju, Udruženje od Tužilaštva traži preuzimanje predmeta u devet slučajeva.

Među tim predmetima su ubistva Rizaha Okića, Ibrahima Osmanovića i Envera Dubinovića počinjena u aprilu 1996. u Sjenini kod Doboja, kao i Paše Mustafić 2005. godine u naselju Pećišta kod Potočara. Za ova ubistva, kako je saopćeno iz Udruženja, istraga se vodi protiv nepoznatih osoba.

U Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju su tada potvrdili da je donesena naredba o sprovođenju istrage za ubistva Okića i Osmanovića protiv jednog ili više nepoznatih počinilaca.

Sekretar i službenica za informisanje Tužilaštva Slobodanka Lukić objasnila je te prilike da je naredba dostavljena na postupanje policijskim službenicima Policijske uprave Doboj, radi rasvjetljavanja okolnosti i otkrivanja počinilaca krivičnog djela.

Na dodatni upit, Lukić je rekla da je ova naredba izdata 15. jula 2020. godine i da se redovno urgira policiji da postupaju po njoj.

Iz Policijske uprave Doboj su tada kazali da “poduzimaju određene mjere i radnje po naredbama Tužilaštva, ali se do sada nije došlo do rasvjetljavanja svih činjenica”.

U istom istraživanju, na upite o ubistvu Paše Mustafić, iz Policijske uprave Zvornik, nadležne nad policijskom stanicom u Srebrenici, tada su naveli da su ovaj slučaj proslijedili u Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini. Iz Okružnog tužilaštva u Bijeljini su te prilike naveli da, po službenoj evidenciji, ne raspolažu “podacima za lice Mustafić Pašu”.

/detektor.ba

Najnovije vijesti