27 C
Janja
Nedjelja, 28.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiVlasenica: U dvorište kuće Salaharevića bačena isječena košarkaška lopta

Vlasenica: U dvorište kuće Salaharevića bačena isječena košarkaška lopta

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U dvorište kuće Nedima Salaharevića u Vlasenici bačena je isječena košarkaška lopta. Taj prizor Salaharević je zatekao u subotu, kada je došao da se s majstorom dogovori u vezi s renoviranjem kuće, a prema njegovom mišljenju ne radi se o slučajnosti.

FOTO: tuzlapress.ba

Podsjećamo, Nedimov brat Edin Salaharević bio je košarkaš tuzlanske Slobode, s kojom je kao junior bio prvak Jugoslavije te bio juniorski reprezentativac bivše države. Edin je, zajedno s ocem Muhamedom, ubijen u zloglasnom logoru Sušica.

“Čim sam vidio taj prizor osjetio sam nelagodu. Vide oni da dolazim češće i ovo je poruka. Otkud baš nožem isječena košarkaška lopta u mojoj avliji. Niti ima koša u blizini, ni košarkškog igrališta. Češće obilazim kuću jer planiram da je renoviram, a u dvorištu želim postaviti koš gdje i bio” – kaže Nedim Salaharević.

Sredinom jula Nedim Salaharević je pred Sudom Bosne i Hercegovine svjedočio u postupku protiv Miroslava Kraljevića, Maneta Đurića, Radenka Stanića i Gorana Garića, kojima se sudi za progon bošnjačkih civila u Vlasenici – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine. Miroslav Kraljević trenutno je načelnik Vlasenice, a tokom rata bio je komandant Interventnog voda, koji je prema svjedočanju Salaharevića ovu porodicu držao u kućnom pritvoru, sve dok Mehmed i Edin Salaharević 11. septembra 1992. nisu odvedeni u logor Sušica. Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić komandir, a Garić policajac.

“Zvali su me nekoliko puta na telefon i pitali hoću li prodati kuću, često zateknem smaće bačeno u moju avliju iako u blizini ima više kontejnera. Neće me pokolebati, sve to je ništa u odnosu na ono što sam u Vlasenici preživio 1992. godine” – kaže Nedim Salaharević.

/faktor.ba

Najnovije vijesti