15.9 C
Janja
Četvrtak, 02.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiU mjestu Glinje, mirkolokalitet Prosjeka ekshumirani kompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog...

U mjestu Glinje, mirkolokalitet Prosjeka ekshumirani kompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nakon ekshumacije pronađenih posmrtnih ostataka, donosimo vam više informacija. Prema operativnim podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti (muškarca, starosne dobi od preko 50 godina ), koja je na ovaj lokalitet dovedena tokom ratnih godina iz logora “Batković”.

Posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na području opštine Ugljevik tačnije u mjestu Glinje, mirkolokalitet Prosjeka.

Naime, prije nekoliko dana prolazeći putnom relacijom Glinje – Teočak, Janjarac Mustafa Mulamustafić (Alija) uočio je nekoliko ljudskih kostiju, te odmah obavijestio nadležne službe.

Prema operativnim podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovaj lokalitet dovedena tokom ratnih godina iz logora “Batković”, a odakle su zapravo logoraši tokom ratnih godina dovođeni na kopanje rovova. Prema dosadašnjim informacijamma riječ je o muškarcu starosne dobi preko pedeset godina.

Posmrtni ostaci nakon ekshumacije su odvezeni u Komemorativni centar u Tuzlu gdje će uslijediti njihova sudsko – medicinska i kriminalističko – tehnička obrada kao i izuzimanje koštanih uzoraka sa ciljem identifikacije žrtve uz pomoć DNK metode.

Ekshumacija je provedena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, a u procesu ekshumacije su učestvovali ljekar – patolog sudske medicine, istražitelj Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici lokalne policije, a koji su osiguravali lokaciju i davali krim – tehničku podršku u procesu ekshumacije.

Foto: INO BiH

Najnovije vijesti