25.4 C
Janja
Nedjelja, 05.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDanas je Međunarodni dan nenasilja

Danas je Međunarodni dan nenasilja

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na današnji dan obilježava se Međunarodni dan nenasilja. Ovaj dan obilježava se svake godine 02. oktobra na rođendan Mahatme Gandija poznatog po borbi za ljudska prava i zagovornika nenasilja.

Generalna skupština UN-a je 2007. godine ustanovila obilježavanje Međunarodnog dana kao priliku za “širenje poruke nenasilja”, rezolucijom koja potvrđuje “univerzalnu važnost principa nenasilja”.

Gandi je bio prvi čovjek u istoriji koji je proširio princip nenasilja od pojedinca do društvene i političke nivoe.

Nenasilje nije pasivnost, povlačenje ili izbjegavanje sukoba, već aktivan angažman protiv nepravde i nasilja nenasilnim metodama. 

Međunarodni dan nenasilja prilika je za podizanje svijesti o potrebi širenja mira i tolerancije, naročito u ovim kriznim vremenima kada se u svijetu još uvijek vode ratovi, gine, a izloženi smo i prijetnjama nuklearne opasnosti.

Sastavni građanski odgoj i obrazovanje, kvalitetniji preventivni programi, pružanje prostora grupama mladih za zajedničke aktivnosti i slobodno vrijeme, veći broj istraživanja, identificiranje i analiza problema na vrijeme, dijalog s građanima, saradnja među odgovornima i rad na rešavanju problema, dugoročni su put prevencije i suzbijanja nasilja i njihovi manifestacija kroz nacionalizam, rasizam, klasne razlike, porodično nasilje i druge vrste iskazivanja nadmoći.

Najnovije vijesti