15.4 C
Janja
Petak, 03.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDanas se obilježava Svjetski dan pošte

Danas se obilježava Svjetski dan pošte

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Svjetski poštanski savez osnovan je 9. oktobra 1874. godine, a pošte širom svijeta ovaj datum obilježavaju različitim svečanostima, nastojeći naglasiti ulogu i aktivnosti poštanskih operatera u društvu.

Naime, 9. oktobra 1874. godine izaslanici 22 države iz Europe, Amerike i Afrike u Švicarskoj su potpisali, tzv. Bernski ugovor, kojim je ustanovljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom prometu.

To je bio i prvi korak prema ostvarivanju načela univerzalnosti poštanske usluge na jedinstvenom svjetskom poštanskom teritoriju. Taj je dan proglašen Svjetskim danom pošte na UPU-ovu Kongresu održanom 1969. godine u Tokiju. Od tada poštanska zajednica slavi ovaj dan kao Svjetski dan pošta.

Cilj Svjetskog dana pošte je promovisanje važnosti poštanskog sektora u svakodnevnom životu ljudi i njihovu poslovanju, te doprinos društvenom i ekonomskom razvoju zemalja. Proslava ovog dana ujedno potiče države članice na širenje svijesti o ulozi i aktivnostima njihovih poštanskih operatora u društvu i u medijima na nacionalnoj ljestvici.

Svjetski poštanski savez danas ima oko 200 zemalja članica, koje sačinjavaju jedinstveni poštanski teritorij i najširu distributivnu mrežu za fizički prenos pošiljaka. Međunarodna pošta se služi s gotovo sedam hiljada jezika svojih korisnika, i tako na učinkovit i ekonomičan način posreduje u razmjeni robe, kapitala, ideja i misli.

/TV Podrinje

Najnovije vijesti