25.4 C
Janja
Četvrtak, 02.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiU Višegradu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje pet žrtava nestalih u proteklom ratu

U Višegradu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje pet žrtava nestalih u proteklom ratu

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Istražiteljica iz Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na terenu, na lokalitetu Okoliša, opština Višegrad, gdje po nalogu postupajućeg državnog tužioca i uz naredbu Suda Bosne i Hercegovine, koordinira rad svih službenih osoba koja učestvuju u procesu ekshumacije i traženja nestalih lica.  

Foto: Tužilaštvo BiH

Na ovom lokalitetu su pronađeni posmrtni ostaci najmanje pet žrtava, koje su nestale u proteklom ratu, a potraga se nastavlja.

Na ekshumaciji su prisutni stalni sudski vještak-patolog, predstavnik Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, policijski službenici SIPA-e, a lokaciju osiguravaju policijski službenici PS Višegrad.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci će radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize biti prebačeni u Gradsko groblje “Miljevići” u Istočnom Sarajevu.

U ovom predmetu do informacija i saznanja o lokaciji na kojoj se nalaze posmrtni ostaci došlo se zajedničkim i koordiniranim radom Tužilaštva BiH, SIPA-e i INO BiH, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

/faktor.ba

Najnovije vijesti