26.5 C
Janja
Ponedjeljak, 29.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeJanjaProsvjetni radnici u Janji se okupili u znak podrške nastavnici koja je...

Prosvjetni radnici u Janji se okupili u znak podrške nastavnici koja je pretrpjela fizički napad od strane učenika

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Danas su se okupili nastavnici iz Osnovne škole “Meša Selimović” i Srednje stručne škole, simbolično u 5 do 12(11:55) kako bi pružili podršku kolegici koja je pretrpjela napad učenika.

Prosvjetni radnici Osnovne škole “Meša Selimović” i Srednje stručne škole u Janji okupili su se u znak podrške nastavnici koja je pretrpjela fizički napad od strane učenika.

U Osnovnoj školi “Knez Ivo od Semberije” u srijedu 25.10.2023 učenik (12) pogodio je nastavnicu kamenom u glavu.

Razlog ovakvog poteza učenika jeste to, što mu je nastavnica rekla da dok čeka brata mora da izađe ispred škole. Nakon njenih riječi, osnovac vadi kamen iz džepa i pogađa nastavnicu u glavu. Od udarca je pala i završila sa posjekotinom.

Učenik je nakon incidenta upućen na posmatranje u zdravstvenu ustanovu u Banjaluci. Iz škole kažu da je dječak i prije nekoliko dana imao konflikte sa drugim učenikom.

Prisutnima se obratio Samir Baćevac, jedan od prosvjetnih radnika škole.

“Ovo je da kažemo kulminacija godišnjih problema sa kojima se susrećemo mi prosvjetni radnici u osnovnoj i srednjoj školi, a i u školama širom regiona stalno dobijamo te negativne informacije, koje na neki način zasjenjuju sve ono pozitivno što radimo godinama. Voljeli bismo da da je ovaj povod iz drughih pobuda, ali nažalost desio se jedan tragičan slučaj u školi u Bijeljini prije nekoliko dana i došlo je do teže povrede naše kolegice u Osnovnoj školi “Knez Ivo od Semberije”, a što nije isključeno da se može desiti bilo kome od nas.” – rekao je Samir Baćevac

Također je i skrenuo pažnju na mnoge probleme sa kojima se prosvjetni radnici sočavaju i pozvao nadležne institucije da im budu podrška.

“Sistem je zakazao. Mislimo da se moraju određene zakonske norme mijenjati i prilagođavati situaciji u kojoj se svi nalazimo. Mislim da nam treba pomoć viših institucija. U našem radu mi se susrećemo sa mnogim problemima. Sve je teže raditi u obrazovanju, sve je teže raditi sa djecom, a onda dolazimo u situaciju gdje imamo i ovakve slučajeve, gdje više nismo ni bezbijedni na svom radnom mjestu. Ovim skupom želimo poslati apel ili vapaj da oni koji su najodgovorniji, a to su ministarstvo prije svega i pedagoški zavod da nas ne bombarduju samo onda kad trebamo mi izvještaj slati, nego da nam budu od pomoći da bi lakše izvodili nastavni proces, a narovno i da se poduprijede ovakve stvari koje se dešavaju u našim školama.” – izjavio je Baćevac

“Mislim da se na ovaj način solidarišemo sa našom kolegicom koja je prije par dana doživjela fizički napad i da šaljemo poruku da smo uz nju i da želimo da škola vrati svoj položaj. Ja se zahvaljujem svima koji ste danas došli i dali podršku i nadam se da ćemo se u drugim situacijama susretati zbog nekog ljepšeg povoda.” – završio je obraćanje Samir Baćevac.

/TV Podrinje

Najnovije vijesti