19.8 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiTri decenije nakon što su izgrađene konačno se ruše trošne barake u...

Tri decenije nakon što su izgrađene konačno se ruše trošne barake u ulici Salih bega Kuljuha u Goraždu 

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Gotovo tri decenije nakon što su izgrađene konačno se ruše trošne barake u ulici Salih bega Kuljuha u Goraždu koje su donedavno služile za smještaj raseljenih osoba i izbjeglica. Stanari koji su živjeli u barakama dobili su stanove u novim zgradama koje su izgrađene u sklopu projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja.

Foto: klix.ba

U ulici Salih bega Kuljuha ovih dana sprovedeni su radovi na rušenju i uklanjanju objekata ”Barake”, koje su od rata služile za smještaj raseljenih osoba i izbjeglica.

Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda je rekao da su radovi pri kraju i da se teren čisti, što je bilo neophodno, jer su same barake predstavljale potencijalnu opasnost. Neki ljudi živjeli u ovakvim uslovima 27 godina. Prostor gdje su bile barake će sada biti na raspolaganju.

U narednoj budžetskoj godini ovdje je potrebno planirati parking prostore i garaže i konačno završavanje zidanja Podhranjenskog potoka, od kolonije do zgrade Elektrodistribucije. Mi smo zaključili okvirni sporazum vrijedan 100 000 maraka za rušenje svih dotrajalih objekata na teritoriji grada. To su ove barake, dotrajali objekti na ulazu u grad, zatim u Vitkovićima. Čekali smo da se završe određene procedure kako bi sve bilo okončano na najbolji način”, rekao je Imamović.

Stanari koji su tu živjelu dobili su nove stanove u novim zgradama koje su izgrađene u sklopu projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja.

Nakon rušenja dotrajalih objekata novi regulacioni plan će predvidjeti u koje svrhe će biti upotrijebljen ovaj prostor. Imamović ističe da će se u vezi toga poštovati i zahtjevi građana, ali i struka.

Ovo je značajno s aspekta bezbjednosti, ali i ekologije. Nadamo se da će i svijest građana biti na zavidnom nivou. Apelujem na sve da ne ostavljaju ogrijev, limove , također da vode računa u tome šta unose u podrume kako se ne bi stvarali žohari što može izazvati problem ne samo u jednoj zgradi već u cijelom kvartu. Plan je da se čisti i dalje prema Višegradskoj ulici i da se u potpunosti uklone drva ispred zgrada, jer to je zaista leglo pacova, zmija i ostalog”, rekao je Alen Selimović, predsjednik Savjeta MZ Goražde II.

/klix.ba

Najnovije vijesti