14.8 C
Janja
Ponedjeljak, 29.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDanas je Svjetski dan djeteta

Danas je Svjetski dan djeteta

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Prije više od trideset godina svijet je djeci dao obećanje – da ćemo ujedinjeni stajati zajedno, u želji da stvaramo svijet po mjeri djeteta. Svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u porodici, biti sigurno i zaštićeno. Danas, 34 godine nakon, stanje u svijetu daleko je od ispunjenja obećanja koje smo dali djeci, jer ovaj dan mnoga djeca dočekuju u grozotama rata.

Ovaj dan mnoga djeca dočekuju u grozotama rata. Na hiljade je ubijene djece u Gazi i Ukrajini.

Kada je riječ o Gazi od 7. oktobra u izraelskim napadima ubijeno je najmanje 5.500 djece.

Djeca i dalje stradaju u oružanim sukobima, prisiljena su napustiti svoje domove kako bi pobjegla od rata i katastrofa, a siromaštvo ponovno postaje svakodnevica sve većeg broja djece. Milijoni djece i dalje se susreću s preprekama u pristupu kvalitetnom obrazovanju i osnovnim zdravstvenim uslugama.

Vrijeme da obnovimo svoje obećanje djeci i ponovno odlučimo graditi svijet po mjeri djeteta je SADA.

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. novembra, jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju garantovati svakom djetetu. Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u historiji. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije.

Ovaj dan predstavlja priliku za podsjećanje na važnost osiguravanja sigurnog okruženja za djecu te promovisanje njihovih prava na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, jednakost i slobodu izražavanja.

Iako postignuti napredak u zaštiti prava djece, ovaj dan također služi kao podsjetnik na preostale izazove koji su još uvijek prisutni, te potrebu za zalaganjem kako bi se osigurala bolja budućnost za svako dijete, bez obzira na njihovo porijeklo ili okolnosti u kojima žive.

Najnovije vijesti