10.9 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSrebrenica: Hamdija Fejzić smijenjen s pozicije zamjenika načelnika Srebrenice

Srebrenica: Hamdija Fejzić smijenjen s pozicije zamjenika načelnika Srebrenice

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na današnjoj tematskoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica jednonacionalno je izglasan opoziv i smjena zamjenika načelnika Hamdije Fejzića. U glasanju nisu učestvovali odbornici iz reda Bošnjaka, a kao jedan od razloga smjene je navedeno obilježavanje dva državna praznika. Dosadašnja praksa bila je da ako je načelnik opštne iz jednog, zamjenik načelnika je iz drugog naroda.

FOTO: N1info

Za opoziv i smjenu glasalo je 12 srpskih odbornika, dok odbornici Bošnjaci nisu glasali, tako da je odluka o smjeni zamjenika načelnika donesena jednonacionalno. Sjednica je održana na prijedlog načelnika Mladena Grujičića.

Bošnjački odbornici su napustili sjednicu i nisu učestvovali u glasanju. Najavili su da neće učestvovati ni u daljem radu te pozvali međunarodnu zajednicu da dođe u Srebrenicu. Na njegovo mjesto imenovan je Momčilo Cvjetinović, predsjednik OO SDS Srebrenica.

“Razlozi za smjenu su blago rečeno smiješni, jer je u obrazloženju za smjenu koje je došlo od strane načelnika navedeno da nisam prisustvovao sjednicama i kolegiju Skupštine što nije tačno. Drugi razlog je da sam ja kao zamjenik načelika učestvovao u organizaciji obilježavanja Dana državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. To znači da nama neko u Srebrenici, Bošnjacima, hoće da određuje šta možemo i hoćemo slaviti, koje datume i praznike”, – istakao je Fejzić.

Dodaje da je u proteklom periodu radio “za dobrobit lokalne zajednice”

Ističe da je ovo loša poruka Bošnjacima u Srebrenici.

“Ovo je čisto demonstriranje sile. Smatram da je to loša poruka. Smatram i da se međunarodna zajednica morala i mora uključiti na sve ovo”, smatra Fejzić.

Istog mišljenja je i predsjednik kluba “Moja adresa: Srebrenica” u SO Srebrenica Almir Dudić.

“U nekim proteklim periodima međunarodna zajednica se itekako uključivala kada je trebalo vršiti pritisak na bošnjačke predstavnike. Sada nailazimo na šutnju, i neuključivanje. Znači li to da nas ponovo međunarodna zajednica izdaje i ostavlja na cjedilu. Nije prvi put”, istakao je Dudić koji je dodao i da članovi kluba “Moja adresa: Srebrenica” više neće učestvovati u budućem radu Skupštine općine Srebrenica.

Dudić je pozvao i predsjednika SO Srebrenica Salku Tursunovića i odbornicu Dželaludinu Nukić (DF) da ne učestvuju u radu Skupštine. Nakon toga su napustili sjednicu.

Dosadašnja praksa kada je Srebrenica u pitanju bila je da ako je načelnik opštine iz jednog, zamjenik načelnika je iz drugog naroda.

/n1info.ba

Najnovije vijesti