Hladni januar je mjesec u kome nema mnogo poljoprivrednih radova na otvorenom, ali se sada obavljaju poslovi koji će biti od velike važnosti za sezonu koja je pred nama. Tamo gdje klimatski uslovi i stanje zemljišta dozvoljavaju, možemo obaviti obradu zemljišta, zaoravanje stajnjaka. Na suviše vlažnim i smrznutim potrebno je sačekati povoljnije uslove.
Kada prilike to dozvoljavaju, kopaju se sadne rupe i sade voćne sadnice. U plantažnom uzgoju nastavlja se sa rezidbom stabala, uzimaju se kalem grančice i radi kalemljenje.
U POLJU
Obratiti pozornost na ledenu pokoricu na ozimim usjevima. Ako vremenski uvjeti dopuštaju, nastaviti obavljati zimsku brazdu uz planiranu gnojidbu. Ako zatopli, ispuštati vodu koja leži na njivi. Pregled proizvoda koji su uskladišteni na gospodarstvu za vlastite potrebe ili naknadnu prodaju. Valja poraditi i na svojem stručnom usavršavanju, bilo da se pročita koja stručna knjiga, brošura ili katalog te posjeti stručno predavanje.
U ŠUMI
U januaru se u šumi mogu raditi sve vrste sječa stabala jer vegetacija miruje i sokovi u drvetu sporije kolaju. Tada su manja oštećenja na okolnim stablima, pupovi stabala su zatvoreni, šumsko tlo je najčešće smrznuto i ostaju manji tragovi od šumske mehanizacije. Od uzgojnih radova njege rade se čišćenja koljika i letvika.

U VINOGRADU I PODRUMU
Rigolanje i kopanje jama za sadnju cjepova. Dovoz stajnjaka. Priprema kolja i nabavka loznih cjepova. Pregled armature i popravak. Kontrola vina kušanjem, radi provjere njegova organoleptičkog svojstva (boje, bistroće, okusa i mirisa). Prazne bačve i podrum po potrebi sumporiti, a podrum za sunčanih dana provjetriti.
U VOĆNJAKU
Uređivanje voćaka i prihrana stajskim i mineralnim gnojivom. Zaštita od zečeva. Početak rezidbe jezgričavih voćnih vrsta i nabavka sredstava za zaštitu bilja.
U VRTU
Priprema plana uzgoja povrća. Popravak i kupnja alata, kvalitetnog sjemena, mineralnog gnojiva i sredstava za zaštitu bilja. Priprema toplih lijeha, kontejnera za sjetvu, klijališne zemlje, bioenergetskog materijala i tla u zaštićenom prostoru za sjetvu ranog povrća. Sjetva sjemena plodovitog povrća za proizvodnju presadnica. Na otvorenom sjetva graška i boba u mediteranskom području. Pregled uskladištenog povrća.
POBOLJŠAJTE HRANU ŽIVOTINJAMA
Životinje najviše vremena provode u zatvorenim objektima. Preživarima će pored sijena biti potrebni dodaci ishrani u obliku koncentrovanih hraniva, korjenasto-krtolastih biljnih vrsta i prekrupa od kukuruza, ječma, zobi, tritikala.
Ovčari sada imaju više posla, jer je vrijeme da se janje neke rase ovaca.
Njima osigurajte deblji sloj svježe prostirke, najbolje ječmene slame koja je topla, dobro upija vlagu i najdulje ostaje rastresita. Jagnjetu koje dolazi iz tople majčine utrobe je takav prostor topliji i ugodniji te ga štiti od moguće upale pluća.
/zvornički.ba