13.1 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBratunacBratunac: Početak manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“

Bratunac: Početak manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U bratunačkom naselju Hranča danas je, 3. maja 2019. godine, učenjem tevhida za ukupno 90 šehida i prigodnim programom, započela manifestacija „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“, kojom će se preživjeli stanovnici ovog podrinjskog mjesta prisjetiti najstravičnijih zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, te odati počast nedužno ubijenim bošnjačkim civilima.

Na današnji dan, prije 27 godina započeo je progon Bošnjaka iz naselja Hranča, ali ujedno i progon i etničko čišćenje na području cijele opštine Bratunac. Naselje Hranča je u potpunosti spaljeno od 3. do 9. maja 1992. godine, a 60 Bošnjaka je ubijeno na kućnim pragovima od strane komšija Srba, potpomognutih pripadnicima JNA i paravojnim formacijama iz Srbije. 
Mnogobrojni muškarci su zatvoreni u logor Osnovne škole Vuk Karadžić u Bratuncu, dok su neki zatvoreni u logor Sušica u Vlasenici.

Nakon tevhida i klanjanja džume namaza, preživjeli Bratunčani su posjetili masovnu grobnicu Borkovac. 

Današnjem programu, pored vjerskih predstavnika, prisustvovali su i bošnjački predstavnici iz entitetske i lokalne vlasti.

Manifestacija „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“ će trajati do 16. maja, a centralni događaj je XIII kolektivna dženaza žrtvama genocida od 1992. do 1995. godine, koja će biti klanjana 12. maja ove godine.

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti