19.3 C
Janja
Petak, 14.06.2024.
NaslovnicaPodrinjeProtest radnica firme „Merkur Fashion“ Srebrenica

Protest radnica firme „Merkur Fashion“ Srebrenica

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Danas su u Srebrenici protestovali radnici fabrike „Merkur Fashion“, koja je otvorena prije nepuna dva mjeseca. U firmi koja je najavljivala otvaranje još 40 radnih mjesta nakon što prva grupa radnika prođe obuku, do nezadovoljstva je došlo zbog neisplaćenih plata i toplih obroka.

„Problem je to što nam je gazda na otvaranju obećao minimalac, 450 maraka, platu, topli obrok i prevoz. Od toga nema ništa, evo, do danas. Pisali su nam neadekvatne ugovore s manjom platom. Opština je ispoštovala svoje obaveze, to stoji, a ostalo je do gazde. Mi nećemo potpisivati nikakve ugovore dok nam se ne isplati plata za ovo što smo dosad radili“,  izjavila je Rijalda Hasanović, jedna od nezadovoljnih radnica.

„Mi samo tražimo da nam se isplati minimalac koji nam je obećan, ništa više. Ja znam da ću, ako ovaj gazda ostane, dobiti otkaz, ali želimo da nam se isplati ono što smo do sada radili“, rekla je Vesna Šurlan.

Nakon razgovora sa radnicama i načelnikom opštine, vlasnik firme je obećao da će plate radnicima biti isplaćene u petak.

„Od 1. aprila do 1. maja imali smo bukvalno neproduktivnu proizvodnju. Pronašli smo sredstva kako ćemo podmiriti radnike za taj period, bez obzira jesu li ili nisu zaradili. Oni će dobiti tu nadoknadu za rad koja je predviđena zakonom o radu. Mi garantujemo minimalnu platu za naredni period, odnosno da plata ne može biti ispod 450 maraka, može samo više, zavisno koliko radnice budu doprinosile poslu“, rekao je u izjavi medijima vlasnik firme Miroljub Avramović.

Načelnik opštine Srebrenica rekao je da je interes opštine da fabrika opstane.

„Riješili smo ovdje problem, ako možemo da ga nazovemo problemom. Razumijemo da je trajala obuka, neproduktivan rad, mi smo kao opština sa svoje strane pomogli i opet ćemo. Mislim da u budućnosti neće biti problema. U opremanje ovog objekta i objekta pored uloženo je više od 200.000 maraka, a sam podsticaj kroz javni poziv za 14 radnika u ovoj firmi je 50.000 maraka koje će biti sukcesivno uplaćene firmi“, izjavio je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Firma „Merkur Fashion“ otvorena je na Dan opštine Srebrenica, 11. marta.

upsmedia.ba/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti