8.6 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDanas je Dan "Zlatnih ljiljana" ARBiH-e

Danas je Dan “Zlatnih ljiljana” ARBiH-e

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U Bosni i Hercegovini 9. maj se obilježava kao Dan Zlatnih ljiljana. Priznanje Zlatni ljiljan je najveće odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Po treći put Goražde je domaćin centralne svečanosti obilježavanja Dana “Zlatnih ljiljana”.

Više od 600 dobitnika najvećih ratnih priznanja u FBiH, u okviru susreta u Goraždu, danas su položili cvijeće na Centralnom spomen-obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”, a zatim su prošli ulicama Goražda da bi cvijeće položili i na Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995. godina.

Na ovoj Centralnoj svečanosti su i naši Podrinjci, dobitnici najavećih ratnih priznanja.

Murat, Rahman, Deba i hadžija Šiško.

Ovakvo priznanje su zaslužili ljudi koji su pokazali svoje najhrabrije podvige u ratu. Prva ratna priznanja Zlatni ljiljan počela su se dodjeljivati već u junu/julu 1992. godine u skladu s Pravilnicima o priznanjima i stimulativnim mjerama.

Zlatni ljiljan je hiljadugodišnji simbol Bosne, endemični cvijet karakterističan za predjele Bosne (lat. Lilium Bosniacum) koji je korišten kao simbol za čistoću, nevinost i ljepotu. Koristili su ga mnogi bosanski heroji tokom duge historije, počevši od plemićkih porodica do kraljevske dinastije Kotromanića. Ljiljan je također bio karakteristika bosanskih avlija i bašti, opjevan najčešće kao zambak. Na nišanima bosanskih šehida se također gravirao ljiljan.

Armija R BIH dala je na hiljade heroja u ratu , a devet istaknutih boraca proglašeno je Narodnim herojima, Safet Hadžić,Senad MehdinHodžić, Midhat Hujdur-Hujka,Hajrudin Mešić,Safet Zajko,Enver Šehović, Adil Bešić,Nesib Malkić i Izet Nanić.

Zlatnim ljiljanima su odlikovane ukupno 1742 osobe.

Ovom prilikom svim nosiocima najvišeg ratnog priznanja Armije Republike BiH, kao i njihovim porodicama, čestitam Dan Zlatnih ljiljana. One koji su ovo priznanje dobili posthumno nećemo i ne smijemo zaboraviti, kao ni sve druge borce za ovu državu, bilo da su odlikovani ili ne.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti