19.3 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeBratunacObilježena 27. godišnjica zločina u naselju Glogova kod Bratunca

Obilježena 27. godišnjica zločina u naselju Glogova kod Bratunca

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U okviru trinaeste po redu manifestacije “Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu” danas je u Glogovoj obilježena 27. godišnjica zločina u ovom naselju.

Zločin je počinjen 9. maja 1992. godine na Dan pobjede nad fašizmom, kada su udruženim snagama bratunačka Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati strijeljali 65 bošnjačkih civila.

Najmlađe žrtve su bili Muharem Ibišević, koji je imao 16 godina i godinu dana stariji njegov brat Mujo, dok je u svirepom zločinu ubijen i njihov otac Mustafa.

Tužilaštva na svim nivoima, prema mišljenju porodica žrtava i samih žrtava, nisu odgovorila svom osnovnom zadatku, a to je kazna za zločince i pravda za žrtve. Naime za ovaj zločin do sada je procesuirana samo jedna osoba i to predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba  i TO Bratunac Miroslav Deronjić, koji je u Hagu nakon priznanja zločina  osuđen na 10 godina zatvora.

Obilježavanju su prisustvovali preživjeli mještani i članovi porodica ubijenih, te predstavnici vjerskog i političkog života Bratunca.

Nakon polaganja cvijeća na spomenik civilnim žrtvama rata, učenja Fatihe na masovnoj grobnici nedaleko od ovog mjesta, proučen je i Jasin i Tewhid u džamiji.

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti