3.1 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBratunacObilježena 27. godišnjica zločina: Ruže u Drinu za nedužno ubijene Bratunčane

Obilježena 27. godišnjica zločina: Ruže u Drinu za nedužno ubijene Bratunčane

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U okviru obilježavanja  Dana sjećanja na genocid u Bratuncu, preživjeli Bratunčani su danas položili cvijeće kod gradskog stadiona, posjetili fiskulturnu salu Osnovne škole “Branko Radičević” te bacili ruže u rijeku Drinu sa Ljubovijskog mosta. Nakon toga su posjetili i masovnu grobnicu Redžići.

Prvo je položeno cvijeće i proučena Fatiha ispred kapije gradskog stadiona, na kojem su tokom etničkog čišćenja bili zatočeni skoro svi Bošnjaci iz Bratunca, zajedno sa njihovim porodicama. Potom, odata je počast ispred tzv. Ženskog logora, objekta u kojem su bile zatočene žene, a onda su preživeli posjetili školsku salu, kroz koju je prošlo između 600 i 700 civila, a više od 300 je ubijeno, neki od njih su kasnije prebačeni u logor na Palama.

Učesnici su potom posjetili Ljubovijski most odakle su bacili ruže u rijeku Drinu, ruže koje simboliziraju ubijene bratunačke Bošnjake početkom agrsije na Bosnu i Hercegovinu. Sama Drina predstavlja najveću masovnu grobnicu, jer su mnogobrojni Bošnjaci nakon strijeljanja bačeni u njene hladne vode.

Nakon Ljubovijskog mosta preživjeli su posjetili masovnu grobnicu Redžići u kojoj su pronađene 23 žrtve, sve žrtve su bile zakopane u vrećama sa oznakom JNA.

Iz Komemorativnog centra iz Tuzle danas će biti ispraćeni tabuti s posmrtnim ostacima tri identifikovane žrtve:  Rifet (Rešo) Salihović, rođen 1949. godine; Šemso (Hamid) Zukanović, rođen 1949. godine i Munir (Hamed) Tahić, rođen 1971. godine. Doček tabuta na mezarje Veljaci u Bratuncu se očekuje u 18 sati, nakon čega će biti upriličen vjerski program za šehide. Sutra  u 12 sati će biti klanjana dženaza u Bratuncu. 

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti