23.1 C
Janja
Ponedjeljak, 24.06.2024.
NaslovnicaAktuelnostiPočelo snimanje igranog filma o stradanju Srebreničana "Kuda ideš, Aida"

Počelo snimanje igranog filma o stradanju Srebreničana “Kuda ideš, Aida”

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Snimanje će trajati do sredine jula mjeseca, a rediteljica projekat čuva u tajnosti.

U gradu na Bregavi počelo je snimanje filma o Srebrenici „Quo vadis, Aida” („Kuda ideš, Aida”) rediteljice Jasmile Žbanić. 

Iako se cijela ova priča još drži u tajnosti i odvija skriveno od očiju javnoisti, tokom naše jučerašnje posjete Stocu saznali smo da je snimanje zbog vremenskih prilika započelo dan ranije, u srijedu, kako bi se četvrtak, najavljen bez padavina, iskoristio za scene na prostoru nekadašnjeg „Soko metala“.  

Foto: Avaz.ba – Prostor bivšeg „Soko metala“

Pripadnicu UN-a 

Na tom prostoru, s brojnim halama, kao idealnom scenografijom za ovaj film, jučer se snimanje odvijalo većim dijelom na otvorenom. Kadrovi snimljeni na tom lokalitetu uključivali su veći broj statista, uglavnom mladih, koji glume srebreničke žene te pripadnike snaga Ujedinjenih naroda (UN).

Prva klapa je pala u „Villi Ragusa“, u kojoj su, kako smo saznali, snimljene scene dočeka Nove 1991. godine u Srebrenici.

Kako smo ranije pisali, u filmu igraju Izudin i Dino Bajrović, koji, kao i u životu, u ovoj priči imaju uloge oca i sina. U glumačkoj postavi su i Emir Hadžihafizbegović, kao i Minka Muftić.

Za sada je nepoznanica kome su još pripale uloge. Iako se špekuliralo o tome da je riječ o stranim glumcima, izvori bliski ovoj ekipi to negiraju.

Lokacije u Mostaru

Prema našim informacijama, skoro 70 posto scena bit će snimano u Stocu, a ostatak u Mostaru i to na Heliodromu te u nekadašnjoj podzemnoj aviobazi nedaleko od Mostarskog aerodroma.

– Nisu isključena ni druga mjesta u Hercegovini, poput Čapljine, a tu je i Sarajevo – saznajemo od filmske ekipe.

Za ovaj film angažiran je veliki broj statista iz Stoca i Mostara.

– Trenutno se u Stocu sve vrti oko filma. Čak su se i škole stavile na raspolaganje, odnosno, oslobodile su nastave srednjoškolce statiste, a vodilo se i računa o tome da to, ipak, budu učenici s dobrim ocjenama. Angažirano je i puno žena kao ispomoć u kuhinji, vešeraju i sličnim poslovima. Veći broj stanova je izdat osoblju angažiranom na filmu, tako da je, u najkraćem, Stolac ovih dana baš živnuo i nekako svi smo pozitivno uzbuđeni – kazao nam je jučer jedan Stočanin. 

/Avaz.ba/

Najnovije vijesti