5.9 C
Janja
Utorak, 16.04.2024.
NaslovnicaIslamske teme(VIDEO PRILOG) Kozlučanci priredili veliki kolektivni iftar

(VIDEO PRILOG) Kozlučanci priredili veliki kolektivni iftar

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na samom ulazu u Kozluk, iz pravca Zvornika, dočekuje vas očaravajući pogled na prekrasnu džamiju sa dvije munare, koje samo što nisu progovorile i rekle: bujrum, dobro doš'o u našu, ali i vašu čaršiju. Dobro doš'o u mjesto gdje ne smiješ se osjećati strancem. Dobro doš'o među narod koji voli svoje musafire i goste. Dobro doš'o u naš podrinjski zagrljaj, naše islamski tople odaje gdje ćeš se uvijek osjećati kao svoj na svome.

Džamija Kozluk – foto: Podrinjemedia.ba

Ugodno i prijatno predvečerje večaras u Kozluku. Uskoro će iftar. Svi su uzbuđeni, a miris lepina širi se cijelom čaršijom. Nijedna lepina ne miriše ovako kao ove naše – ramazanske – tople i friške, ma dišu.

Večeras je i noć uoči Bedra, 17. noć ramazana. To ovoj noći daje još veći značaj i neku neopisivu draž. Ah, što je lijepo biti Bošnjak – musliman, svoj na svome, kraj predivne rijeke Drine.

Domaćini nas dočekuju već na kapijama harema džamije. Selami i istinski zagrljaji daju vam osjećaj kao da lebdite. To su Podrinjci, to su Kozlučanci. Oni večeras pripremaju iftar za preko stotinu postača. Ovdje su svi i više nego dobro došli. Vrata džamije širom otvorena. Uzimaju se abdesti, čeka se ezan.

Eh, te posljednje minute. Njih niko, ama koliki pjesnik bio, ne možeš ih opisati. To samo postač može srcem i dušom osjetiti. Samo se čeka da efendija zauči ezan i da se osjeti kap vode na već modrim usnama i blijedim licima. Duge su ovo minute. Duge, ali slatko duge.

Prvo se prouči dova, a onda ezan zauči, a srca zaigraše od neke neopisive dragosti i sreće. Iftar je. Može se početi…

Džemat Kozluk – foto: Podrinjemedia.ba

Večeras je u Kozluku već treći put po redu u ovom mubarek mjesecu ramazanu organizovan iftar za preko stotinu postača, za lokalno ali i postače iz susjednih džemata.

Iftar je finasirao Husnija Marhošević i njegova hanuma.

Ujedno pored iftara večeras je prigodnim vjerskim programom obilježena i 17. noć ramazana, odnosno Lejletu-l Bedr. Program su pripremila djeca polaznici mektebske nastave.

Gost – predavač bio je naš podrinjac prof. Idriz Memić, koji je govorio o vrijednostima bitke na Bedru i bitke svakog od nas kao jedinke kroz naš život.

Kako je večeras sve to izgledalo u Kozluku, pogledajte u video prilogu kojeg smo pripremili za Vas:

/podrinjemedia.ba

 

 

Najnovije vijesti