19.8 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeGrbavci kod Zvornika: Obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima ovog mjesta

Grbavci kod Zvornika: Obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima ovog mjesta

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Grbavci, naselje nedaleko od Zvornika, maj 21. spada u jedan od najtežih dana u historiji ovog mjesta, ali i Zvornika, Podrinja, kao i Bosne i Hercegovine. Na taj dan, 1992. godine, na mučnički način pobijena je 1/5 tadašnjeg stanovništva.

Maja 21. – 1992. godine srpske paravojne jedinice uz učešće i pomoć lokalnih naoružanih Srba bez ikakvog pruženog otpora su etnički očistile selo, ubijajući i zarobljavajući mještane.

Tog i sljedećeg dana ubijeno je ili odvedeno, a potom likvidirano na različitim stratištima 62 Bošnjaka iz Grbavaca. Ista sudbina je zadesila i 20-ak mještana susjednog naselja Čolovnik u mjesnoj zajednici Glumina. Skoro sva njihova tijela su pronađena u jesen 1998. godine u  masovnoj grobnici  poznatoj kao Ramin Grob.

Većinu ubijenih Grbavčana njihovi najbliži su identifikovali metodom prepoznavanja u Komemorativnom centru u Tuzli, jer su tijela zakopana u vrećama koje je koristila bivša JNA i bila su dobro sačuvana.  Među žrtvama su bili i žene, djeca i starci, a najviše stradalih je iz familije  Avdić iz zaseoka Mačkuša.

Hadžira Avdić je izgubila muža i 5 sinova, što je jedan od najvećih pretrpljenih ličnih gubitaka u oružanim sukobima na cijelom Balkanu.

Ovom spisku stradanja Bošnjaka Grbavaca   treba dodati i 7 ubijenih civila van Grbavaca (logori i stratišta), 6 nestalih Grbavčana (još nisu pronađeni posmrtni ostaci), 4 civilne žrtve rođeni u Grbavcima živjeli u Zvorniku, 11 boraca pripadnika OS BiH, te 1 borac zarobljen i ubijen u logoru.

U povodu dana sjećanja na sve nevino ubijene Bošnjake ovog mjesta, u lokalnoj džamiji vjerskim programom otada je počast šehidima i prisjećanje na te teške i nezaboravne dane.

Foto: Zvornicki.ba

Program obilježavanja 27. godišnjice sjećanja završen je kolektivnim iftarom.

Foto: Zvornicki.ba

Porodice ubijenih najviše pogađa što i nakon 27 godina niko nije dogovarao za ovaj zločin, iako je vođena istraga i mnogi svjedoci su davali izjave o onome što su vidjeli.

/foto: Zvornicki.ba

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti