5.9 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeOdržan treći sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima...

Održan treći sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je održan treći sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica.

Na sastanku su, između ostalog, predstavljeni izvještaji predsjednika pododbora o aktivnostima između dva sastanka, predstavljen Nacrt programa za obilježavanje godišnjice genocida, te usvojen pravilnik o radu Organizacionog odbora.

– Ovih dana smo imali aktivnosti oko iznalaženja finansijskog dijela koje će biti stalno finansiranje organizacije obilježavanja. Do sada smo imali praksu da šaljemo dopise  određenim instancama. Smatram da na drugi način treba da to bude regulisano, jer neko izdvoji nekoliko stotina maraka, neko odgovori da nema sredstava i tako dalje. Jedan dio mi imamo regulisan, jer imamo stalna sredstva od Vijeća ministara i Kantona Sarajevo. Po uzoru na njih Vlada Federacije, Vlada TK i opština Novi Grad su nam izašle u susret i izdvojile dio sredstava, i ta sredstva će biti planirana svake godine u njihovim budžetima. Danas smo usvojili i Pravilnik o radu Organizacionog odbora. Uglavnom, pripreme idu prema planu – kaže Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica.

Članovi Organizacionog odbora usvojili su zaključak da se uputi inicijativa OHR-u da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

– Usvojili smo zaključak da jedna delegacija održi sastanak sa visokim predstavnikom gospodinom Inzkom, i da Organizacioni odbor uputi inicijativu da Inzko nametne zakon o zabrani negiranja genocida – rekao je Fejzić.

Prema riječima predsjednika pododbora za „Marš mira“ Munira Habibovića ove godine se očekuje više od pet hiljada učesnika u Maršu mira.

– Vremenske neprilike su nam stvorile određene probleme na trasi. Ipak kada je trasa Marša mira u pitanju sve će biti završeno do 1. jula.. Web i fejzbuk stranica za prijave učesnika su aktivirane. Već imamo više od 700 prijavljenih učesnika, a smatram da će do kraja sedmice taj broj preći hiljadu. I ove godine će biti više od pet hiljada učesnika Marša mira – rekao je Habibović.

Prema informacijama iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su identifikovane 23 žrtve genocida koje će biti ukopane 11. jula u mezarju Memorijalnog centra.

RTV Srebrenica/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti