6.5 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaAktuelnosti(Video reportaža) Drinjača: Dan kada je ubijeno više od 100 Bošnjaka i...

(Video reportaža) Drinjača: Dan kada je ubijeno više od 100 Bošnjaka i Bošnjakinja

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na dan 30. maj 1992. godine, u mjestu Drinjača, nedaleko od Zvornika prema Vlasenici, izvršen je jedan od najvećih zločina nad Bošnjacima ovih prostora.

Naime, tog dana u Dom kulture dovedeno je 108 muškaraca i nekoliko žena, koje su cijelu noć terorisane, a na kraju i strijeljane.

Svake posljednje subote u mjesecu maju, stanovništvo ovog kraja organizuje Dan sjećanja na te strašne zločine.

-Iz svih krajeva svijeta dođe se ovdje. Ovdje, gdje je prolivena tolika krv i ubistva naših očeva, braće, sestara, komšija. Mi dolazimo jer pamtimo, i ne smijemo zaboraviti. Pričamo našoj djeci kako se nikome ovakvo nešto ne bi ponovilo – poručuju iz Drinjače.

Program obilježavanja započeo je u 11h obilaskom stratiša Bošnjaka, Doma (ne)kulture, gdje se polaganjem cvijeća, učenjem fatiha i prigodnim obraćanjem svi zajedno prisjećaju najgorih dana u životima ovog stanovništva.

Nakon toga u džamiji je upriličen Kelime-i tevhid a u večernjim satima u haremu džamije biće pripremljen i kolektivni iftar.

Kako je danas bilo u Drinjači, pogledajte u video prilogu naše televizije /TV Podrinje/.

-Ono što posebno  boli jeste činjenica da niko za ovakve zločine nije odgovarao, što zlikovcima daje povoda da mogu ponovo raditi šta hoće. Apel tužilaštvima da se sankcionišu izvršioci, sa bilo koje strane, odnosno svi trebaju da odgovaraju za svako i najmanje zlo koje je počinio – poručuju na kraju iz Drinjače.





Foto album objavit ćemo na našoj FB stranici Podrinjemedia. Potražite nas.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti