13.1 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaSportVečeras Chelsea i Arsenal u borbi za trofej Evropske lige

Večeras Chelsea i Arsenal u borbi za trofej Evropske lige

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Chelsea i Arsenal večeras u 21 sat na Olimpijskom stadionu u Bakuu igraju finale UEFA Evropske lige, a dominaciju engleskog klupskog fudbala ove sezone zaključit će Liverpool i Tottenham koji će se 1. juna u Madridu boriti za naslov prvaka Evrope.

Prvi put u finalu Kupa UEFA i Evropske lige igrat će dva kluba iz istog grada, Londona. Do sada su devet puta u finalima igrali klubovi iz iste zemlje, ali nikada iz istog grada.

Bit će to tek treće ‘englesko’ finale u istoriji evropskih kupova, a četvrto slijedi za nekoliko dana. Prvo finale bilo je 1972. godine kada su Tottenham i Wolverhampton igrali za pehar Kupa UEFA, a drugo 2008. godine kada su u finalu Lige prvaka snage odmjerili Manchester United i Chelsea.

“Spremni smo i motivirani, želimo zaključiti sezonu pobjedom,” kazao je najbolji igrač Chelseaja Eden Hazard. Za belgijskog veznjaka ovo bi mogla biti posljednja utakmica u dresu kluba sa Stamford Bridgea. Nagađa se kako je već potpisao ugovor s Real Madridom.

“Sada razmišljam jedino o finalu, a nakon utakmice ćemo vidjeti šta će dalje biti”, kratko je poručio Hazard.

Arsenal je od svog gradskog suparnika daleko uspješniji kod kuće, no u Evropi je do sada osvojio samo jedan trofej, Kup kupova 1994. godine, a još četiri puta je poražen u finalima, i to posljednji put 2006. od Barcelone u finalu Lige prvaka. Više evropskih trofeja od “Topnika” ima i njihov trener Unai Emery koji je tri puta slavio u Evropskoj ligi kao trener Seville.

“Naš cilj je bio da se plasiramo ove sezone u Ligu prvaka, bez obzira da li kroz Premijer ligu ili Evropsku ligu. Ovo je naša šansa. Biće teško jer Chelsea poput nas ima mnogo sjajnih fudbalera”, rekao je Emery, naglasivši da je Eden Hazard najveća prijetnja za njegovu ekipu.

“Hazard je igrač trenutaka, ali odlučujućih trenutaka. To je ono na što moramo paziti. Sposobnost koju posjeduje Hazard vidim samo u Messiju, Ronaldu, Neymaru i Salahu.”

Utakmica se igra u 23 sata po lokalnom vremenu pa bi uz eventualne produžetke i jedanaesterce utakmica mogla trajati čak do tri ujutro.

Finalni duel Evropske lige Arsenal – Chelsea igra se večeras u 21.00 na Olimpijskom stadionu u Bakuu.

/agencije/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti