3.1 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeJanjaU Janji: Drugi dan bajrama, obilježen Dan Šehida

U Janji: Drugi dan bajrama, obilježen Dan Šehida

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Drugi dan ramazanskog Bajrama, obilježen je Dan šehida. Tim povodom proučen je tevhid u Atik džamiji u Janji, a nakon podne namaza i Ja-sin na šehidskom mezarju u haremu „Panjevi“. Programu su prisustvovali zvaničnici MIZ Janja, predstavnici iz političkog života Bošnjaka u lokalnoj vlast, udruženja boraca i porodice poginulih.

Tom prigodom imam Kemal ef. Gutić je istakao: „Mi smo svi svjesni činjenice, da su pojedine porodice naših šehida, porodice naših boraca, koji su se borili u armiji BiH, kao i porodice svih onih koji su bili u logorima diljem Bosne i Hercegovine, a posebno Janjaraca, koji su bili u logoru Batković, da neke od tih porodica, žive u teškim uslovima. Mislim da zajedničkim snagama, svi možemo više doprinjeti da tim porodicama bude bolje. Ja pozivam sve nas, da se potrudimo, da u ovoj godini porodicama naših šehida, obezbjedimo bolje uslove za život, nego što to imaju“.

Inače, odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23.januara 1995.godine, u BiH je drugi dan ramazanskog Bajrama proglašen Danom Šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote, braneći porodicu, čast domovinu i vjeru.

Praksa je da se taj dan obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Tekst pripremio: Elvir Ibrišimović
Video prilog: Senad Hadžić
Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti