15.4 C
Janja
Četvrtak, 02.05.2024.
NaslovnicaZanimljivostiKako odabrati zrelu lubenicu: Ovo su tri univerzalna i jednostavna pravila

Kako odabrati zrelu lubenicu: Ovo su tri univerzalna i jednostavna pravila

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Preda nama je period kada će lubenice (bostan) da postane svakodnevnica na trpezama, ali i kao osvježavajuća namirnica, posebno u narednim ljetnim toplim danima.

Pored osvježavajućeg svojstva, lubenice imaju nevjerovatno dobre zdravstvene osobine, posebno za bubrege.

Svako ima neku svoju metodu odabira “dobre” i “zrele” lubenice. Mi Vam u nastavku nudimo neka tri univerzalna pravila koja možda već i koristite, ali možda i ne.

Prvo je, naravno, dobro pogledajte. Veće posjekotine mogle bi zakačiti unutrašnjost, a to nikako nije dobro, posebnu tokom vrelih ljetnih dana, zato ih maksimalno izbjegavajte. Zrela lubenica treba biti tamno zelene boje.

Drugo pravilo da je podignite. Ako je zrela, trebala bi biti teška za svoju veličinu. 92 % lubenice čini voda. Nezrela lubenica je lagana za svoju veličinu, jer nije pokupila dovoljno vode.

Treće neko univerzalno pravilo je razgledanje. Potražite stranu lubenice koja je ležala na zemlji. Svaka lubenica ima to mjesto i trebalo bi da bude neke kremasto žute boje, između boje banane i boje limuna. Ako je površina bijele boje ili svijetlo zelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela, da je preprano ubrana, odnosno da nije dovoljno dugo ostala na suncu.

Nagovještaj kako bi trebala da izgleda zrela i sočna lubenica

Naravno, ovdje se sad treba zapitati a šta je sa pravilima “šamaranja” ili “lupkanja”, “stvaranjem zvuka” po lubenicama?

Neki se uzgajivači strogo drže ovog pravila, dok neki tvrde da nije toliko bitno. Neki kažu da bi zrela lubenica trebala proizvesti dubok ton, dok oštrije, kraće zvukove proizvodi lubenica koja nije dovoljno zrela. Jedan prodavač nam je kazao da lubenice šamara samo zbog mušterija, odnosno da ne vjeruje u to pravilo uopšte.

Vjerujemo da među Vama ima i onih koji znaju neka pravila koja čuvaju samo za sebe.

Bilo kako bilo, nama nije poznato da makar dio lubenice ne iskoristimo, odnosno uvijek se nađe makar jedan komad koji  je ukusan i osvježavajući.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti