Za jarku boju i čvrstu kožicu povrća koristite ovaj element!

719

U pitanju je KALIJUM. Kalijumom se prihranjuje u drugom dijelu vegetacije, sa porastom i zrenjem plodova.

Kalijum je aktivator brojnih enzima, ima značajnu ulogu u vodnom režimu biljaka, stvaranju aromatičnih materija i osmoregulaciji, povoljno utiče na transport asimilata, podstiče sintezu brojnih jedinjenja šećera, proteina, skroba, celuloze, vitamina i drugo. Povećava otpornost biljaka prema niskim i visokim temperaturama i otpornost prema nekim patogenima i štetočinama. Zahvaljujući tome kalijum doprinosi većoj sigurnosti proizvodnje u nepovoljnim ekološkim uslovima. Takođe utiče i na bolje iskorištavanje hraniva iz zemljišta, prije svega azota i vode.

Tržišnu vrijednost povrća, između ostalog, određuje i njihova boja. Kalijum povoljno djeluje na sintezu bojenih materija kod industrijske začinske paprike, paradajza, cvekle, mrkve, crvenog kupusa, rotkve i drugog povrća. Kalijum utiče na sadržaj karotenoida. Kod paradajza pojava zelene boje oko osnove ploda ili zelenih pijega, što u značajnoj mjeri smanjuje njegovu tržišnu vrijednost, potiče od nedostatka kalijuma. Smatra se da do ove pojave dolazi kad je sadržaj pristupačnog kalijuma u zemljištu manji od 200 ppm. Kalijum povoljno utiče na sadržaj ugljenih hidrata u luku i ubrzava njegovo sazrijevanje.

Kalijum povećava debljinu ćelijskog zida epidermalnih ćelija čime doprinosi većoj čvrstoći proizvoda i otpornosti prema mehaničkom djelovanju i nekim patogenima.

Izvor: AgroSavjet

podrinjemedia.ba