22.6 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiZvornik: U Križevićima večeras se otvara manifestacija "Pašin put - Orlić 2019."

Zvornik: U Križevićima večeras se otvara manifestacija “Pašin put – Orlić 2019.”

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Večaras, 12. jula u mjestu Križevići, tačnije u omladinskom centru IPAK-SHL uz Književno veče sa Mehmedom Đedovićem, počinje kulturno – vjerska manifestacija “Pašin put – Orlović 2019.”

Đedović je urednik i recenzent brojnih knjiga. Zastupljen je u školskom programu i udžbenicima, njegove priče su prevođene na druge jezike, snimljene kao radio-drame u programu radija BiH, i što je najbitnije vrlo rado se čitaju, a knjige je moguće pronaći i u bibliotekama širom svijeta.

Nosilac aktivnosti kulturno – vjerske manifestacije je Medžlis islamske zajednica Kalesija, a ista će trajati od danas do 24. augusta 2019. godine, te će završit kroz kulturno sportsko – zabavni program na poligonu u Mahali.

Centralno kulturno – vjerska svečanost održate će se na lokalitetu dovišta (između Križevića i Hajvaza) u subotu, 27. jula 2019. godine u vremenu od 11 do 15:00h.

Na ovom dovištu do kraja Drugog svjetskog rata redovno su se održavale kišne dove. Tradicija dovišta na širem području Orlića seže daleko u prošlost, sve do doba čuvenog Ajvaz-dede. Prema nekim predajama, prvu dovu na Orliću proučio je upravo Ajvaz-dedo.

Manifestacija je obnovljena 2012. godine. Samo dovište nalazi se na nekadašnjem karavanskom “Pašinom putu”, koji je povezivao Zvornik i Tuzlu.

Ove godine biće značajan broj prijatelja manifestacije koji će pomoći da se sve aktivnosti realizuju, a manifestacija će trajati 45 dana.

Više detalja na oficijalnom plakatu.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti