17 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeSrebrenica: Nova provokativna spomen ploča

Srebrenica: Nova provokativna spomen ploča

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Članovi srpskih udruženja danas su na zgradi stare policijske stanice u Srebrenici ponovo postavili spomen ploču posvećenu, kako su naveli, “srpskim mučenicima koji su ostali u enklavi Srebrenica i svirepo stradali od muslimanskih zločinaca”.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić i zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić osudili su postavljanje ploče, za koju smatraju da je vid provokacije, njihovo saopštenje prenosimo u potpunosti:

–  Osuđujemo najnovije postavljanje ploče od strane srpskih udruženja, koje se danas desilo  na zgradi stare policijske stanice gdje su u maju 1992. godine  na najsuroviji način ubijeni Bošnjaci. Ponovno nelegalno postavljanje ploče je vid i otvorena provokacija Bošnjaka. Na provokacije u saradnji sa udruženjima Bošnjaka ćemo odgovoriti na adekvatan način. Obilježit ćemo stradanje Bošnjaka u zgradi stare policijske stanice, i postaviti ploču koja će podsjećati na stradanje bošnjačkog naroda.  Pozivamo načelnika, nadležno odjeljenje u opštini, policijske agencije, visoke zvaničnike kao i međunarodne predstavnike da reaguju, i ne dozvole da se u Srebrenici naruši bezbjednosna situacija, te da se postavljena ploča ukloni.

Podsjećamo, članovi udruženja Istočna Alternativa su nedavno, pred obilježavanje godišnjice genocida, na istoj zgradi postavili spomen ploču u cilju provokacije, koja je nakon nekoliko dana skinuta.

Ista sudbina, vjerovatno, čeka i tek postavljenu ploču, ali postavlja se pitanje hoće li neko od nadležnih institucija konačno stati na kraj ovom tipu provokacija?

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti