14.3 C
Janja
Četvrtak, 13.06.2024.
NaslovnicaIslamske temePoučna priča: Vi ste rezultat vaših misli

Poučna priča: Vi ste rezultat vaših misli

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na početku školske godine direktor jedne osnovne škole pozvao je kod sebe tri nastavnika i obavijesti ih da su bili najbolji nastavnici u prošloj školskoj godini. Potom im reče da treba da u narednoj školskoj godini podučavaju tri odjeljenja koja su sastavljena od 90 najinteligentnijih učenika. Ali reče im i da ima jedan uslov a to je da ništa ne govore svojim učenicima da to ne bi uznemirilo njihove roditelje ili roditelje djece iz drugih odjeljenja.

Tako je počela i završila školska godina. Na kraju godine prosjek ocjena kod učenika iz ova tri odjeljenja je bio mnogo bolji od ostalih odjeljenja u njihovoj školi, a čak za 20 do 30% njihov uspjeh je bio bolji od prosjeka svih škola na tom području.

Kada je direktor upitao nastavnike šta oni misle o tome, kako su to postigli rekoše mu da im je ovo bilo divno iskustvo, ali i da im je posao bio olakšan činjenicom da se radilo o nadarenim i uspješnim učenicima.

Na to im direktor reče: „Dozvolite mi da vam kažem pravu istinu: Nije se uopšte radilo o nadarenim, niti naročito inteligentnim učenicima, kao što smo vam rekli na početku, već smo samo nasumično izabrali 90 učenika i rasporedili ih u ta tri odjeljenja koja ste vi podučavali.

Nastavnici se zbuniše: „Pa, jesmo li mi onda ti koji su doprinijeli ovakvom uspjehu učenika?“

Direktor im reče: „Sad mi dozvolite da vam priznam i drugu istinu – vas sam odabrao tako što sam na list papira napisao imena svih nastavnika u školi, a potom sam zažmirio i pokazao prstom tri imena – to su bila vaša imena.“

„Pa šta je onda uzrok?“ – upitaše.

„Uzrok je to što ste na početku imali stav da ćete postići uspjeh na osnovu informacije koja je vas je navela da očekujete izvanredan uspjeh, pa ste tako i ostvarili rezultat, bez obzira što ta informacija nije bila tačna.“

Iz ovog iskustva možemo izvući nekoliko pouka:

–       Vi ste rezultat onoga što mislite.

–       Ono čemu se nadaš to će ti se i dogoditi, uz Allahovu, dž.š., pomoć.

–       Čega se bojiš – to će te i zadesiti.

–       Sarađujte u dobru pa ćete i uspjeti.

–       U najgorim okolnostima ne razmišljaj o problemu, nego o tome kako da riješiš taj problem.

Izvor: Akos.ba

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti