10.8 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornik - Sapna: Najava - godišnjica IDG "Semirove Kobre" ARBiH- plan aktivnosti

Zvornik – Sapna: Najava – godišnjica IDG “Semirove Kobre” ARBiH- plan aktivnosti

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Kada je za našu domovinu bilo najteže tada su sinovi ustali i rekli: E, neće moći kako ste planirali… A planirali su da unište nam domovinu, da Bošnjaka više u njoj nema.

Godine 1992. na zvorničko-sapanjskom ratištu formirana je Interventno diverzantska grupa “Kobre”. Formirana je u mjesecu augustu, a od tih dana do kraja rata kroz ovu jedinicu prošlo je oko 30 vojnika. Međutim, pored toga, imaju četiri Zlatna ljiljana.

Naime, prvi komadant je bio Hasanović Zikret, da bi nakon njegove pogibije komandu preuzeo Semir Imširović. Međutim, 1. augusta 1993. u jednoj bitci i on gubi život, a saborci u čast ovog mladića (1971. godište) dodaju nazivu “Kobre” i Semir. Od tada, pa do danas jedinica nosi naziv “Semirove Kobre”.

Semir Imširović rodom je sa Kučić Kule, a posthumno je odlikovan značkom Zlatni ljiljan.

Semir Imširović

Ova jedinica dala je četovoricu Zlatnih ljiljana. Pored Semira Imširovića ovo odlikovanje dobili su i Dževad Hamzić, Zuhdija Lupić i Muriz Topalović.

U čast i sjećanje na ovu interventnu jedinicu, preživjeli saborci svake godine organizuju niz aktivnosti kojima potvrđuju da je i za vrijeme najtežih dana, kao i danas vladala uvijek sloga, prijateljstvo i zakletstvo jednog u drugog.

Program obilježavanja počinje 08. augusta obilaskom mezarja poginulih saboraca, a zatim i njihovih porodica i to od 10:00h.

U petak 09. augusta u džamiji u Đulićima nakon džume namaza biće proučen Kelime-i tevhid, a od 15:00h istog dana polaganje cvijeća na Spomen obilježje ove jedinice u naselju Kruškovac u Sapni.

Za 13. august planiran je na daleko čuveni i najjači Memorijalni noćni malonogometni turnir. Isti će početi od 16:00h

Prijave ekipa možete izvršiti na dva načina: 065 676 008 i 065 694 474 ili lično na dan početka turnira na poligonu OŠ u Sapni.

Preživjeli saborci IDG “Semirove Kobre” pozivaju sve građane da prisustvuju ovim događajima i time svi sebi potrvdimo da naši borci nisu zaboravljeni, kao ni naši šehidi.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti