23.1 C
Janja
Petak, 24.05.2024.
NaslovnicaPodrinjeBratunacNa području Medžlisa IZ Bratunac od povratnika otkupljeno oko 600 kurbana

Na području Medžlisa IZ Bratunac od povratnika otkupljeno oko 600 kurbana

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Islamska zajednica u BiH u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Bratunac šesti put realizuje projekat kupovine kurbana od povratnika te je na području ovog medžlisa otkupljeno oko 600 kurbana.

Glavni imam Medžlisa IZ Bratunac Elvir efendija Hodžić rekao je da se kupovinom kurbana od povratnika omogućava poboljšanje njihovog kućnog budžeta te im se tako olakšava život.

-Ova akcija je koncipirana na takav način da prioritetno podmirimo svo naše stanovništvo na području Bratunca. Nakon što podmirimo naše stanovništvo kurbanskim mesom, onda idemo prema javnim kuhinjama, Merhametu, instutucijama i na kraju udruženjima koja imaju potrebu za tim – istakao je efendija Hodžić.

Navodi da se Bajram na poseban način doživljava na području Bratunca te da su Bošnjaci prije 20-ak godina obnovili svoju zajednicu i “postavili se na način da su ovdje trajna kategorija”.

-Ovaj Bajram pored svih izazova koje imamo, nekako je poseban, jer sve više podsjeća na stara vremena o kojima sam čuo kako se ovdje bajramovalo. Sve je više ljudi koji dolaze iz dijaspore povodom Bajrama kako bi se podsjetili na stara vremena i njihovo djetinjstvo. Stoga, poruka našim ljudima je da se lijepo osjećaju i da se lijepo provode u svom rodnom kraju. Ovaj Bajram na poseban način vraća ili budi sjećanja na bajrame kakvi su se nekada dešavali u krugu porodice – rekao je efendija Hodžić.

Naglašava da Medžlis Islamske zajednice Bratunac funkcionira kroz šest aktivnih džemata – Konjević Polje, Hrnčići, Pobuđe, Glogova, Bratunac i Voljavica.

-Džamija u Bratuncu je obnovljena 2004., a 2005. godine je svečano otvorena i od tada funkcionira ovaj džemat. Urađena je infrastruktura još tri džemata, ali zbog slabijeg povratka ti džemati nisu aktivi. Već od 2005. godine imali smo bajrame koji su se klanjanli u džamijama, ali od prije tri godine bajram-namaz klanjamo pod Musalom u krugu šehidskog mezarja “Veljaci“ u Bratuncu – navodi efendija Hodžić.

Izvor: Fena

podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti