3.1 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaPodrinjePostavljena spomen-ploča na zgradi stare policijske stanice u Srebrenici

Postavljena spomen-ploča na zgradi stare policijske stanice u Srebrenici

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida iz Srebrenice danas su na staroj zgradi policijske stanice u Srebrenici postavili spomen-ploču u znak sjećanja na ubijene, ali i veliki broj mučenih Bošnjaka u i ispred ove zgrade tokom 1992. i 1995. godine.

Šehidi Abdurahmanović je u maju 1992. godine u zgradi policijske stanice u Srebrenici ubijen suprug Jakub.

– Moj suprug je ubijen među prvima u zgradi stare policijske stanice. U ovoj zgradi je trebao biti zaštićen, ali on je ubijen. Njega su našli u stanu, odveli od nas i ubili ga u ovoj zgradi. Današnje obilježavanje za nas preživjele mnogo znači i na dostojanstven način to radimo – ispričala je Abdurahmanovićeva.

Munira Subašić, predsjednica udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, kaže da “po zakonu o nestalim osobama preživjele žrtve imaju pravo da obilježe sva mjesta gdje su se dogodili zločini.”

– Tokom 1992. godine u ovoj zgradi je ubijeno 29 osoba, među njima veliki broj osoba koje su, da tako kažemo, bile važne u Srebrenici. To su ljudi koji su bili u Srebrenici, i kada su došli arkanovci, šešeljevci zajedno sa domaćim zločincima, ubili su te ljude. Mi ćemo naknadno staviti imena i prezimena Bošnjaka koji su ubijeni u ovoj zgradi. Umjesto da budu zaštićeni u ovoj zgradi, naši sugrađani su ubijeni – rekla je Munira Subašić.

Zamjenik načelnika Opštine Srebrenica, Hamdija Fejzić je kazao da ne očekuju tenzije u gradu nakon postavljanja ove spomen – ploče.

– Svi koji su bili ovdje znaju da su ubijani Bošnjaci koji su ubijeni imenom i prezimenom. Mi danas postavljamo ploču u ime ubijenih nedužnih civila. Svako mjesto treba obilježiti gdje je god ubijena nevina žrtva. Sa ovog mjesta šaljem poruku da se nikome ne ponovi Srebrenica – istakao je Fejzić.

Spomen-ploča je postavljena u znak sjećanja na sve civile koji su ubijeni i zlostavljani u zgradi stare policijske stanice.

Izvor: Anadolija

podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti