23.1 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaApeli za pomoćTV reportaža: Narodna kuhinja MFS - EMMAUS u Zvorniku

TV reportaža: Narodna kuhinja MFS – EMMAUS u Zvorniku

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Unazad dvije godine 22 posto stanovništva bilo je ispod linije siromaštva. Sada je taj broj došao na 30 posto – navodi se u analizi Svjetske banke. Čak 46 posto stanovništva BiH ne zna kako da za sutra obezbjedi porodici hranu. Ako se ovakva situacija nastavi, BiH će izgubiti srednji stalež, jer se i ta skupina društva sve više približava kategoriji siromaštva.

U posebno  teškoj kategoriji stanovništav nalaze se stari i iznemogli.  To su većinom  socijalni slučajevi, teško oboljele i nepokretne osobe, koje su uglavnom vezane za postelju i  zavise od pomoći drugih ljudi.

Zbog svega navedenog sve češće se širom naše domovine otvaraju tzv „narodne kuhinje“ koje imaju upravo za cilj pomoć starijim i iznemoglim osobama. Njihova pomoć ogleda se u hrani i obrocima koje svakodnevno pripremaju ali i dostavljaju na kućne adrese navednoj kategoriji stanovništva.

U mjesecu julu 2019. godine, Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS, preko svog ureda u Zvorniku, otvorio je Narodnu kuhinju po principu “JEDAN OBROK DNEVNO”.

U početku broj korisnika, bez obzira na nacioanalnu pripadnost (Bošnjaci, Srbi i ostali) iznosio je 20, da već danas i u narednim danima broj se konstantno povećava i sada broji 46 korisnika kojima je potrebna ovakva vrsta pomoći.

Naša ekipa iz Zvornika provela je jedan dan sa uposlenicima i volonterima Narodne kuhinje u Zvorniku. U video prilogu pogledajte šta smo zabilježili.



Foto:

Fotografije možete pronaći na našoj Facebook stranici PODRINJEMEDIA

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti