29.3 C
Janja
Nedjelja, 14.04.2024.
NaslovnicaIslamske temeSvečano otvoren Islamski centar u Mainzu

Svečano otvoren Islamski centar u Mainzu

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović danas je prisustvovao svečanosti povodom otvorenja Islamskog centra u Mainzu u Njemačkoj.

Proglašavajući ovaj centar vakufom Islamske zajednice, reisu-l-ulema je izjavio da je uvjeren kako će ova džamija biti, prije svega, stjecište i boravište dobra, te da u njoj svoje utičište, okupljalište i utjehu neće naći samo Bošnjaci, nego i sva naša braća koja žive u ovom gradu.

Dodao je da se nada da će ovaj centar biti poput Poslanikove džamije u Medini, ne samo prostor za namaz, nego i duhovni i kulturni centar, otvoren za sve građane, te je ovom prilikom pozvao na odgajanje budućih generacija kćeri i sinova da budu korisni članovi društava u kojima žive, ali da uvijek budu svjesni svojih korijena i da na ono ko su i šta su budu ponosni.

Zahvalio je džematlijama, vlastima ovog njemačkog grada, ali i svima ostalim koji su doprinijeli izgradnji i otvaranju Islamskog centra u Mainzu.

„Allah zna, možda su baš oni ovdje udarili temelj našoj zajednici u zemljama Zapadne Evrope. Trabamo snažnu i integrisanu IZ Bošnjaka u Evropi. Mi smo evropski narod, dugujemo ovom našem lijepom evropskom kontinentu još jednu zdravu i snažnu mladicu, koja će ukrasiti njeno lice. Od nas to ostali Evropljani očekuju; nemojmo iznevjeriti ni njih, ni naše pretke“, poručio je, između ostalog, reisu-l-ulema Kavazović.

Novoimenovani muftija Islamske zajednice za Zapadnu Evropu Osman ef. Kozlić naglasio je kako su Bošnjaci evropski narod, da pripadaju Evropi i da Evropa pripada njima.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja prisutnima su se obratili i Ševket Zukić, jedan od inicijatora gradnje Islamskog centra, zatim predsjednik Građevinskog odbora Nusret Faković, te predsjednik džemata Mainz Rifat Halilović, koji je posebno zahvalio članovima džemata i svima koji su trudom, novcem ili savjetima pomogli u realizaciji ovog projekta.

„Pokazali smo da zajednica iako mala, slogom, dogovorom, zajedničkim snagama, sa čistim nijjetom može učiniti velike korake. Naši napori i težnja za Božijim zadovoljstvom kao i čvrsta opredijeljenost ka očuvanju vjerskog i kulturnog identiteta ulivali su nam snagu da ustrajemo na tom putu“, kazao je Halilović.

Imam džemata Mainz Halil ef. Makić istakao je da ovu džamiju gradile ruke „građevinara“ koji su posljednjih tridesetak godina izgradili na desetine hiljada objekata u Njemačkoj, državi koja im je pružila utočište, otvorila vrata i pokazala dobrodošlicu kakva i dolikuje velikom njemačkom narodu.

„Radničke ruke tih ljudi koji ovu državu sada doživljavaju kao još jednu svoju domovinu, kako oni, tako i njihovi potomci“, dodao je on.

Među prisutnima na današnjoj svečanosti bili su i premijerka pokrajine Rheinland-Pfalz Malu Dreyer, kao i Michael Ebling, gradonačelnik grada Mainza.

„Nije nikakva kontradiktornost njegovati i sačuvati vlastitu kulturu i tradiciju, uključujući vlastitu vjeru i istovremeno biti punopravni građanin Grada Mainza. Želim da s vama zajedno gradim budućnost ovog grada”, kazao je gradonačelnik Ebling.

Vrpcu su simbolično presjekli zajedno reisu-l-ulema Kavazović, gradonačelnik Ebling, imam Halil ef. Makić, predsjednik džemata Rifat Haililović, predsjednik Građevinskog odbora Nusret Faković, te vakif Erzad Mikić.

Ključ i čast da džamiju otvori pripala je Nusretu Fakoviću.

Islamski kulturni centar Bošnjaka u Mainzu izgrađen je na 1.750 m2 građevinskog zemljišta, a za izgradnju je utrošeno 2,5 miliona eura. Objekt je izgrađen na četiri etaže, s ciljem da se zadovolje potrebe modernog islamskog centra, sa 150 m2 mesdžida za muškarce i 70 m2 za žene, ali i s multifunkcionalnom salom, restoranom, kuhinjom, ostavom, podrumom, bibliotekom, uredom, čajnom kuhinjom, salom za sastanke i učionicama.

Izgradnja objekta finansirana je iz dobrovoljnih priloga i članarine, a učestvovalo je 1.108 vakifa i donatora

/ins.ba/

Najnovije vijesti