12.6 C
Janja
Nedjelja, 21.04.2024.
NaslovnicaIslamske temeKandidati za novog reisu-l-ulemu u BiH. Među njima nekadašnji Glavni imam Odbora...

Kandidati za novog reisu-l-ulemu u BiH. Među njima nekadašnji Glavni imam Odbora IZ Zvornik

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Islamske zajednice (IZ) u BiH Safeta Softića, prošle sedmice održana je sjednica Komisije za provođenje izbora za reisu-l-ulemu na kojoj su razmatrane pristigle kandidature za reisu-l-ulemu iz osamnaest izbornih okruga, kako je i predviđeno normativnim aktima IZ u BiH, javila je MINA.

Nakon razmatranja kompletne dostavljene dokumentacije, Komisija za provođenje izbora je utvrdila da četiri kandidature za koje je dostavljena potpuna dokumentacija i koji ispunjavaju uslove za reisu-l-ulemu propisane Ustavom i normativnim aktima Islamske zajednice proslijedi Saboru IZ radi utvrđivanja liste kandidata za reisu-l-ulemu i to:

-Husein-ef. Kavazović;

-Husejin-ef. Smajić;

-Muamer-ef. Zukorlić;

-Salem-ef. Dedović.

Komisija je donijela zaključak da od kandidata zatraži dostavu pisanih programa koji će biti prezentirani na trećoj redovnoj sjednici Sabora Islamske zajednice u BiH zakazanoj za 21. septembar 2019. godine.

Što se tiče kandidata Husejina ef. Smajića, on je u periodu od 1978. godine do 25.maja 1983. godine radio je kao Glavni imam Odbora Islamske zajednice Zvornik.

Ukratko:

Husejin ef. Smajić rođen 1952. godine u Tešnju gdje je završio osnovnu školu. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1972. godine, a potom je 1973. godine upisao na Univerzitet Al-Azhar na kom je diplomirao juna 1978. godine. Zatim, od 1978. godine do 25.maja 1983. godine radio je kao Glavni imam Odbora Islamske zajednice Zvornik, a od 25. maja 1983. godine do 25. maja 1986. godine, biva osuđen i izdržava kaznu u Foči po osnovi verbalnog delikta iz člana 133 K.Z SFRJ.

Od 1986. godine do 1990. godine, obnaša dužnost imama Čaršijske džamije Kiseljaka (kod Sarajeva) i Glavnog imama Odbora Islamske zajednice Kiseljak, da bi marta 1990. godine bio postavljen na mjesto Glavnog imama Odbora islamske zajednice Sarajevo. Rješenjem Sabora Islamske zajednice u BiH u martu 1993. godine biva postavljen za sarajevskog muftiju na kojoj je dužnosti sve do aprila 2014. Od aprila 2014. obnaša funkciju zamjenika Reis-ul-uleme.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 2010. godine postaje član Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini ispred Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Titulu magistra stekao stekao je na Filozofskom fakultetu u martu 2011. godine, na temu „Fehim Spaho Život i Djelo“(Islamska zajednica u Drugom svjetskom ratu). Ima registrovan doktorat na Al-Azharu na temu Islam i muslimani u Bosni i Hercegovini.

Govori arapski i engleski jezik.

/agencije/Rijaset IZ u BiH/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti