10.9 C
Janja
Srijeda, 24.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaPodrinjski jutarnji defter...19.09.

Podrinjski jutarnji defter…19.09.

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Jutros u Podrinju hladno, maglovito i sa veoma niskom temperaturom od svega 6 stepeni.

Za danas meteorolozi najavljuju djelomično razvedravanje uz temperature oko 17 stepeni.

U 07:00h temperaturne vrijednosti iznosile su: Vlasenica, Zvornik i Srebrenica 9, Janja i Milići 10, Bratunac 11 stepeni.

Cijene nafte na svjetskoj berzi već su narasle za 10% nakon napada dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, a posljedice ovih dešavanja u BiH će se tek osjetiti, moguće već za sedam dana, upozoravaju analitičari.
 

U Bratuncu jučer sprjiečeno krijumčarenje čak 34 migranta. Naime, pripadnici Jedinice granične policije Zvornik, 18. septembra 2019. godine, spriječili su krijumčarenje 34 osobe afroazijskog porijekla na području Bratunca. U vezu s ovim krijumčarenjem, dovodi se državljanin Bosne i Hercegovine, koji je ilegalne migrante krijumčario u kombiju.

Predstavnici opštine Bratunac i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija potpisali su ugovore sa predstavnicima četiri organizacije civilnog društva čiji su projektni prijedlozi odabrani za finansiranje u okviru Javnog poziva organizacijama civilnog društva i provedenog postupka ocjene projektnih prijedloga. Sredstva za realizaciju ova četiri projekata u ukupnom iznosu oko 120.000 KM obezbijeđena su u okviru ReLOaD projekta, koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija.

U Bratuncu raspisan i Javni poziv za zasnivanje 10 zasada malina sa sistemom navodnjavanja na površini od po jedan dunum. Prevensto na ovom Javnom pozivu imat će nezaposleni, mladi i žene sa područja opštine.

Podmladak Crvenog krsta Bratunac obilježio je 14. septembar, Svjetski dan prve pomoći.

U Srebrenici lišeno slobode lice inicijala M.K. iz Tuzle. Kod istog pronađena je biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu.

U Zvorniku, Gradska uprava raspisala Javni poziv za izbor korisnika projekta “Unaprijeđenje plasteničke proizvodnje povrća”. Predmet Javnog poziva je izbor korisnika navedenog projekta, a isti se finansira iz budžeta Grada Zvornika i Fonda za podsticaj lokalnog razvoja. Projektom je predviđena dodjela 25 plastenika površine 100m2 sa sistemom za navodnjavanje socijalno osjetljivim domaćinstvima iz ruralnog područja grada Zvornika.

Javni poziv ostaje otvoren od 16. 09. do 04.10. 2019. godine. Detalje možete pronaći samo na ovom linku – KLIKNI OVDJE.

U Glodima (Zvornik), jučer u poslijepodnevnim satima održan sastanak vezan za izgradnju Centralnog spomen obilježja žrtvama zločina bošnjačke nacionalnosti iz proteklog rata. Centralno obilježje biće zajednički projekta tri mjesne zajednice: Kamenica Donja, Kamenica Gornja i Glodi. Formalni nosilac svih aktivnosti biće MIZ Zvornik, a izabran je i Građevinski odbor od 9 članova, a za predsjednika Odbora izabran je Muhamed Čikarić.

U Karakaju pripadnici Policijske uprave Zvornik danas će od 10h sa Auto-moto društvom “Semafor” organizovati akciju podjele letaka i druge preventivne aktivnosti vezane za obiljelježavanje Evropskog dana bez poginulih u saobraćaju.

Malo servisnih informacija…

Na području Policijske uprave Zvornik u protekla 24h evidentirano je:

-dva krivična dijela (Milići i Kozluk)

-jedna saobraćajna nesreća u mjestu Pađine.

U porodilištu Zvornik rođeno je šest, a u Bijeljini do trenutka pisanja deftera nismo uspjeli saznati ovaj podatak.

Što se tiče električne energije iz “Elektro – Bijeljine” za danas najavljuju:

-u radnoj jedinici Zvornik zbog ugradnje stuba bez električne energije od 9:00 do 14:00h biti potrošači koji se napaju sa trafostanice Malešići i Ristanovići izlaz prema Kozluku.

-na prostoru Bratunca i Vlasenice za danas nema planiranih isključenja.

Uz nešto izraženiju maglu saobraćaj se odvija uglavnom po suhim kolovozima i bez zastoja. Iz BIHAMK-a javljaju da su zadržavanja na granicama od 15 do 30 minuta.

Još jednom ponavljamo: Ukoliko imate neku vijest, informaciju, obilježavanje, lijepu pozitivnu, a i one manje pozitivne priče, javite nam se. Vrlo rado ćemo Vas posjetiti i snimiti. Također i Vi možete poslati fotografiju, video prilog i slično.

Svako dobro Bosno i Hercegovino.

Najnovije vijesti