15.8 C
Janja
Petak, 26.07.2024.
NaslovnicaPodrinjeVlasenčanka kreće u osvajanja najvišeg vrha Evrope

Vlasenčanka kreće u osvajanja najvišeg vrha Evrope

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Milena Pavlović, članica planinarsko ekološkog društva ACER iz Vlasenice, ove sedmice kreće u osvajanje Mon Blana, najvišeg planinskog vrha Alpa i Zapadne Evrope. Put Francuske Milena kreće 19.septembra a uspon na 4810 metara trajaće 4 dana.

– Prvi put idem na ekspediciju, na vezi. Prvi put ne idem od početne do krajnje tačke već vršimo aklimatizaciju – uspon 800m, aklimatizacija, noćenje u šatorima i sledeći dan nastavljamo – kaže Milena i dodaje da na ovu ekspediciju ide sa četvoročlanom planinarskom ekipom iz Srbije, odnosno Požarevca i Aranđelovca a pripeme za uspon traju od oktobra prošle godine.

– Trčanje svako jutro po sat vremena, svaki vikend planina – vrhovi preko 2000 m poput Bjelašnice, Zelengore, Maglića. U junu sam bila na Dolomitima u Italiji, popela sam vrh Piz Boe 3152 m što je do sada moj “visinski” rekord” – priča kroz smijeh Milena i naglašava da joj je glava bukvalno bila u “oblacima” a osjećaj neopisiv riječima. Uz planinarsko iskustvo i odličnu kondicijupsihička pripremljenost je veoma bitna. Mislim da je najbitnija kod ovakvih uspona. Jer treba nositi cepin, kacigu, pojas, uže i s tim da na leđima nosite oko 20 kg ” – kaže Milena.

Na putu do Mon Blana, Milenina podrška je vlaseničko planinarsko ekološko društvo “ACER”, koje je i “glavni krivac” za njenu ljubav prema planinarenju. Predsjednik ACER-a Dragan Ilić ističe da su ponosni jer će se zastava njihovog društva po drugi put zavijoriti na “bieloj planini” kako još zovu Mon Blan.

– Slavimo 15 godina postojanja društva i praktično pohod na Mon Blan 2006. bio je i jedan od najvećih uspjeha našeg društva. E sad nakon 13 godina, Milena Pavlović će biti prvi predstavnik ACER-a koji će se popeti na najviši vrh Alpa – kaže Ilić.

Mílena Pavlović članica je vlaseničkog ACER-a od 2014. a od ove godine i Planinarsko-smučarskog društva “LJukten” iz Trstenika.

/izvor: Radiomagic Milići/

Najnovije vijesti