10.9 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBratunacSedam udruženja građana sa područja Podrinja na sajmu u Tuzli (foto)

Sedam udruženja građana sa područja Podrinja na sajmu u Tuzli (foto)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Tuzlaci i svi prolaznici u subotu, 19. oktobra, na Trgu slobode mogli po veoma povoljnim cijenama kupiti domaće proizvode iz Tuzle, Cerske, Konjević Polja, Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Živinica i drugih mjesta.

Sada već tradicionalni sajam organizuje se u povodu Međunarodnog dana žena na selu koji se obilježava svakog 15. oktobra. Sajam organizujemo četvrtu godinu za redom, a na ovogodišnjem učestvuje sedam udruženja građana sa područja Podrinja – kaže Mima Dahić, koordinatorica projekta iz Udruženja “Vive žene” u Tuzli dodajući da je glavni cilj sajma je da se široj javnosti predstavi čime se bave žene u ruralnim sredinama i kako one doprinose zajednici i svojim porodicama.

Razne vrste džemova, meda, pekmeza, prirodnih sokova, ali i odjevnih predmeta i ukrasa, krasili su štandove kojima se teško mogli prići zbog velikog broja građana koji su razgledali, razgovarali sa proizvođačima, ali i kupovali domaću hranu sebi i svojoj porodici.

U domu Nezire Sejmenović iz mjesta Cerska svaka jesen posvećena je tradicionalnoj pripremi zimnice. Ajvar, pekmez, kiseli kupus i krastavci, šarena salata i punjene paprike samo su dio zimske ponude iz njenog špajza.

Proizvodi od aronije, kupine i maline nastali su u domaćinstvu Mevlide Mehanović iz srebreničkog sela Daljegošta, koja se prije sedam godina vratila na svoje ognjište. Kako nam je kazala, upravo tu se i najbolje osjeća.

Inače, sajam je upriličen pod okriljem projekta “Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama”, a za čiju je implementaciju zaduženo tuzlansko Udruženje građana Vive Žene. Volontersku podršku tokom trajanja sajma dali su učenici Elektrotehničke škole iz Tuzle skupa sa svojim profesoricama.

/tuzlarije.net/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti