12 C
Janja
Subota, 02.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornik: Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“- bogat filmski i edukativni program

Zvornik: Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“- bogat filmski i edukativni program

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U periodu od 11. do 16. novembra u Zvorniku i Istočnom Sarajevu biće održan 13. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“. Festival će svečano biti otvoren u Domu omladine u Zvorniku u ponedeljak, 11. novembra, u 19:00 časova premijernim prikazivanjem u Republici Srpskoj filma „Pijavice“, uz prisustvo producenta i glumca Lazara Ristovskog i reditelja Dragana Marinkovića.

Povodom predstojećeg Festivala danas je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Darko Stefanović, direktor Doma omladine Đorđe Deurić i umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić.

Stefanović je u ime gradonačelnika zaželio dobrodošlicu učesnicima i uspješne festivalske dane u Zvorniku.

„Grad Zvornik je od prošle godine pored Istočnog Sarajeva domaćin ovog festivala i nama je izuzetna čast i zadovoljstvo što na ovaj način možemo da pružimo podršku razvoju kulture u gradu i šire. Od 11. do 13. novembra bićemo domaćini brojnim gostima iz regiona, a naši građani imaće priliku da pogledaju razna filmska ostvarenja, kao i premijere nekih filmova u Republici Srpskoj. Takođe će imati priliku da uče o filmu i da se druže sa filmskim stvaraocima.“

Deurić je istakao da je Zvornik ponovo domaćin jednog prestižnog festivala i da ovim pokazujemo da je Zvornik regionalni kulturni centar.

„U Domu omladine u toku tri dana srednjoškolci i osnovci će imati priliku da pogledaju neka ostvarenja koja nisu imali priliku da vide niti u bioskopu niti na televiziji i ovo je način da skrenemo pažnju mladima da nisu samo blokbasteri filmovi, nego da je filmska umjetnost nešto sasvim drugo. i upravo, jedna od radionica koja će biti organizovana na Festivalu biće posvećena sadašnjem problemu koji kao društvo imamo, a to su mobilni telefoni, odnosno internet i virtuelni svijet koji nam se nameće kao stvaran. Imaćemo i tri večernje projekcije i ja ovom prilikom pozivam građane da proprate bogat program. Gradska uprava Zvornik obezbijedila je besplatan ulaz, ali uz posjedovanje karata koje se mogu preuzeti na biletarnici Doma omladine svakog dana.“

Mitrić-Štifanić se zahvalila gradonačelniku, njegovim saradnicima i direktoru Doma omladine istakavši da je vrlo značajno što su prošle godine dobili podršku Grada Zvornika da zajednički rade na važnoj misiji filma, a to je na decentralizaciji kulture i filmske umjetnosti.

„Ono što već 13 godina ovaj festival izdvaja od ostalih u Republici Srpskoj jeste ta misija filma, jeste edukacija filmske publike, mladih stvaralaca, ali i bogat takmičarski i prateći program festivala. Ove godine u fokusu je čovjek, njegov odnos prema životu, umjetnosti i prirodi, njegova lična i istorijska borba, ali i veličanstvenost ljudske pobjede i naših velikana.“

Mitrić-Štifanić je najavila da će prvog dana srednjoškolci imati priliku da vide najbolja ostvarenja studentskih dokumentarnih i kratkih igranih filmova.

„Ovogodišnji program festivala je bogat u svim segmentima, kako u takmičarskom i pratećom programu, tako i u edukativnim programima. Biće prikazana 33 filma iz 16 zemalja u pet takmičarskih festivalskih selekcija i to „U fokusu“ – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova, „Eks JU u fokusu“- Regionalna selekcija dokumentarnih filmova sa eks JU prostora, „Kratke priče“- Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora, „Ključ za film“- Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i „Novi pogledi“- Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta. Od filmova koji će biti prikazani dva su nominovana za nagradu Oskar u kategoriji dugometražni dokumentarni film, a kod kratkih dokumentarnih filmova jedan je svrstan među 10 najboljih u cijelom svijetu.“

U pratećem programu festivala, istakla je Mitrić-Štifanić, pored filma „Pijavice“ publika u Zvorniku će imati priliku da premijerno vidi i kultni domaći film „Ajvar“ rediteljke Ane Marije Rosi.

„Pored ovih projekcija interesantan je i program „Veče laureata“. Ovogododišnji laureat je Jugoslovenska kinoteka i povodom 70 godina od osnivanja ove ustanove Festival je doneo odluku da se glavna festivalska nagrada, priznanje „Lik kneza Pavla“, dodijeli Kinoteci. Jedno veče će biti posvećeno filmovima koji su nastali na teritoriji BiH do 1949. godine sa posebnim akcentom na filmove koji su nastali u Zvorniku i koji su vezani za rijeku Drinu. Radimo puno i na edukaciji mlade filmske publike kroz organizovane projekcije filmova i kroz master klas predavanja od kojih će dva biti u Zvorniku, a jedno u Istočnom Sarajevu uz prikazivanje istorijskog dokumentarnog filma prof. Dragana Elčića. Poseban segment Festivala su promocije knjiga iz oblasti filmske umjetnosti. Biće promovisane četiri knjige od kojih u Zvorniku dvije „Dugo i netremice-pogled na likove u dokumentarnom filmu“ autora Vladimira Šojata i „Filmski znakovi : Velimir Bata Živojinović“ Božidara Zečevića. Za najmlađe u okviru Kids fest programa biće prikazan izbor najboljih svjetskih kratkih animiranih filmova, kao i animirani filmovi koje su napravili polaznici Filmske škole „Prvog kadra“ prošle godine u Zvorniku.“

Filmovi će se takmičiti za nagrade „Pečat kneza Pavla“ u svim kategorijama, „Filmska klapa“ u studentskim kategorijama, kao i za glavnu festivalski nagradu -Gran pri „Stećak kneza Pavla“. Mitrić-Štifanić je podsjetila da su prošle godine u dogovoru sa Gradskom upravom Zvornik donijeli odluku da se uvede još jedna nagrada, a to je za najbolju režiju i ona nosi naziv „Kapija Zvornika“.

Festivalski žiri će raditi u sastavu: predsjednik žirija profesor Dragan Elčić, reditelj (Dekan Akademije umetnosti Beograd), Srđan Savić, filmski kritičar (Direktor Filmskih susreta Niš) i Branko Lazić, reditelj (urednik dokumentarnog programa RTRS-a).

Festival će biti zatvoren u Istočnom Sarajevu svečanom dodjelom nagrada i premijernim prikazivanjem u Istočnom Sarajevu igranog filma „Pijavice“.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske. Manifestaciju su podržali: Grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i Adiko banka. Medijski pokrovitelji su: Radio televizija Republike Srpske i Novinska agencija Srna.

Najnovije vijesti