14.3 C
Janja
Četvrtak, 13.06.2024.
NaslovnicaAktuelnostiOdržano XVIII takmičenje iz arapskog jezika učenika medresa IZ u BiH

Održano XVIII takmičenje iz arapskog jezika učenika medresa IZ u BiH

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu danas je održano XVIII takmičenje iz arapskog jezika učenika medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovale su ekipe iz sedam medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i to Gazi Husrev-begova medresa iz Sarajeva, Behram-begova medresa iz Tuzle, Elči Ibrahim-pašina medresa iz Travnika, Medresa Džemaludin ef. Čaušević iz Cazina, Karađoz-begova medresa iz Mostara, Medresa Osman ef. Redžović iz Velikog Čajnog i Medresa Gazi Isa-beg iz Novog Pazara.

Nakon uvodnog ašereta koje je proučio Ahmed Šadinlija, učenik četvrtog razreda Gazi Husrev-begove medrese, riječi dobrodošlice prisutnim takmičarima i njihovim profesorima uputili su mr. Seid-ef. Eminović, šef odjela za srednje i osnovno obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta, a potom i direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. dr. Mensur Malkić.

Testiranje je trajalo od 10.00 do 12.00 sati. Nakon podne namaza u Begovoj džamiji, zajedničkog ručka u restoranu Gazi Husrev-begove medrese i šetnje Baščaršijom, rezultate takmičenja je, u amfitetaru Medrese, objavio mr. Seid ef. Eminović.

Prvo mjesto osvojila je ekipa Behram-begove medrese iz Tuzle, dok su drugo mjesto zauzeli učenici Gazi Husrev-begove medrese. Treće mjesto je pripalo učenicima Karađoz-begove medrese iz Mostara.

U pojedinačnom plasmanu prvo mjesto je pripalo Vedadu Čolakoviću učeniku Gazi Husrev-begove medrese, drugo mjesto Abdullahu Mrkonjiću učeniku Behram-begove medrese iz Tuzle, a treće mjesto Safiji Dogan učenici Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika.

Nagrade pobjednicima takmičenja uručio je Halim-ef. Husić,  pomoćnik direktora za nastavu u Gazi Husrev-begovoj medresi.

(medresa.ba)

Najnovije vijesti