5.9 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeJanjaVratimo čast i ponos sebi i svojim roditeljima, očistimo naše međe...

Vratimo čast i ponos sebi i svojim roditeljima, očistimo naše međe i njive (Video prilog)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Dugi niz posleratnih godina svjedoci smo nebrige i nekulture kada su u pitanju naše prirodne ljepote. Nekada preljepo održavane njive, međe, vodotočni kanali i kupališta na rijeci Drini i Janji, danas su uglavnom stvar ljepih sjećanja iz prošlosti.

Asvalt je uprljan naslagama blata i kamenja, koji ostavljaju za sobom nesavjesni pojedinci (loši domaćini) svojim traktorima i kamionima. Međe i vodotočni kanali ne samo da su zapušteni, nego su puni i svakojakog smeća, koje se na nekim mjestima redovno tu ostavlja.

 Obale rijeka Drine i Janje, nekada preljepe plaže na kojima su se ljudi Janje i okoline porodično okupljali, umjesto da budu turistička, i destinacija za rekreaciju i odmor, danas su uglavnom stecište šikara i mjesta za deponovanje šuta i drugog otpada.

Razlozi ovakvom stanju mogu se tražiti u mnogim činjenicama, od toga da su mnoga imanja napuštena jer su vlasnici sa boravkom u inostranstvu, pa do toga da su loše regulisani odnosi opštinskih i entitetskih organa, koji su nadležni za uređenje i nadzor kako javnih, tako i privatnih površina.

Ipak, sa sigurnošću se može konstatovati, da je najveći krivac za takvo stanje naša loša svijest i još gora savjest. Međutim, da postoje pojedinci koji svojim radom i svakodnevnim apelima na društvenu zajednicu, daju nadu za bolje sutra, svjedoči primjer gospodina Dževada Bukvića.

Ovaj gosodin živi u Sjedinjenim Američkim Državama, ali često dolazi u svoj rodni kraj, svoju Janju. Ljubav prema svom zavičaju i ovdašnjim mještanima , on pokazuje svojim radom i odnosom prema prirodi i životinjama. Na taj način, on vraća dug prema svojim roditeljima i kao takav, primjer je kakav trebamo podržati i slijediti.

Sredinom novembra, ekipa televizije „Podrinje“ zatekla ga je na imanju njegovih roditelja, u „Čairu“ i tom prilikom snimila prilog. Primjer u ovom prilogu bi trebao biti podstrek za sve nas, a posebno za one koji su zanemarili obavezu prema ostavštini svojih predaka, koju podrazumjevaju i korektni komšijski odnosi. Moralna obaveza nije samo prema našem imanju, već i prema komšijskim i svim javnim površinama, koje čine našu Janju i Podrinje ljepšim.

Autor: Elvir Ibrišimović

Snimatelj: Senad Hadžić

 

Najnovije vijesti