3.1 C
Janja
Četvrtak, 07.12.2023.
NaslovnicaAktuelnosti“Majke Srebrenice” podnijele prijavu protiv Holandije u Strazburu

“Majke Srebrenice” podnijele prijavu protiv Holandije u Strazburu

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

„Majke Srebrenice“ podnijele su prijavu protiv Holandije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, saopćeno je iz advokatskog ureda Van Diepen Van der Kroef. 

Iz advokatskog ureda objašnjavaju da „Majke Srebrenice“, predstavljajući više od 6.000 članova porodica stradalih u genocidu u Srebrenici, od 2007. godine vode sudski postupak protiv Holandije jer „u julu 1995. godine nije poduzela mjere da zaštiti muškarce i dječake u sigurnoj zoni Srebrenice“, stavljajući sigurnost Holandskog bataljona na prvo mjesto. 

– Holandski bataljon je učestvovao u deportaciji ljudi te odvajanju muškaraca od žena, pri tome ne čineći dovoljno da zaštiti prava muškaraca i žena na život i zabranu mučenja – navodi se u saopćenju.

  • Vrhovni sud Holandije je 19. jula 2019. godine donio presudu, baš kao i okružni i apelacioni sud Holandije, da je ova država postupila protuzakonito jer je 13. jula 1995. Holandski bataljon poslao grupu od 350 muškaraca iz hangara koji se nalazio u bazi Holandskog bataljona u Potočarima – iako je bilo jasno da su muškarci u velikoj opasnosti i da postoji mogućnost da će biti ubijeni.

Kako se navodi, vrhovni sud je ograničio odgovornost Holandije na deset posto, jer bi „muškarci ionako bili ubijeni, čak i da im je dozvoljeno da ostanu u hangaru“.

– Odluka vrhovnog suda u tom je pogledu potpuno proizvoljna i predstavlja povredu prava na pošteno suđenje. Činjenica da se nakon gotovo 13 godina pravna bitka još nije završila razočaravajuća je za “Majke Srebrenice” – navodi se u saopćenju. 

Vlada Holandije je nakon odluke vrhovnog suda priznala odgovornost i objavila da će ispuniti svoju obavezu u skladu sa svojim mogućnostima. 

– Uprkos tome, država Holandija do sada nije pokazala spremnost da razgovara o rješenju koje bi bilo u skladu s presudom Vrhovnog suda, ali će “Majke Srebrenice” nastaviti svoju borbu za pravdu – navodi se u saopćenju.

Najnovije vijesti