4.3 C
Janja
Četvrtak, 07.12.2023.
NaslovnicaPodrinjeBratunacBratunac: Obilježena 28. godišnjica zločina u Glogovoj

Bratunac: Obilježena 28. godišnjica zločina u Glogovoj

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U naselju Glogova danas je obilježena 28. godišnjica zločina u ovom mjestu, koja je održana u okviru manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“.

Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, udruženja žrtava i vlasti su, najprije, položili cvijeće na spomen – obilježju ispred lokalne džamije, a potom su posjetili lokalitet masovne grobnice, koja je udaljena nekoliko stotina metara.

Zločin je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su udruženim snagama srpska Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati pred mjesnom džamijom strijeljali 65 bošnjačkih civila.

Tokom majskih dana u Glogovoj su Bošnjaci ubijani, odvođeni u logor OŠ Vuk Karadžić, a svi ostali su protjerani, dok je imovina u potpunosti opljačkana i uništena.

Tokom agresije, prema dostupnim podacima, ukupno su ubijena 422 Bošnjaka iz ovog naselja. Njih 134 ubijeno je tokom 1992. godine, dok je u genocidu, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS, ubijeno 220 Bošnjaka iz Glogove, a 68 stanovnika ovog mjesta je ubijeno na drugim lokacijama u našoj zemlji.

O razmjerama stravičnih zločina svjedoči i činjenica da je najmlađa žrtva iz Glogove bila beba Meho Imamović, rođen 1992. godine, dok je u ovom naselju ubijeno ukupno 57 djece. Najstarija žrtva je Fatima Osmanović, rođena 1909. godine.

Obilježavanju je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je kazao da okupljeni danas, kada se slavi Dan pobjede nad fašizmom, svjedoče da fašizam nije u potpunosti pobijeđen 1945. godine.

-Fašizam se upravo 9. maja 1992. godine ukazao u svom najgorem obliku. Nevini ljudi su strijeljani samo zato što su bili pripadnici drugog naroda i druge vjere. Licemjerno je da se danas u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom, znajući šta se sve dešavalo tokom agresije na našu zemlju na teritoriji koja se danas naziva entitet RS.

Vlast koja negira zločine i sudski dokazan i presuđen genocid, vlast koja osuđenike za genocid smatra herojima i stvaraocima ovog entiteta i po njihovim imenima daje nazive javnim ustanovama, danas u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Ova vlast osuđenike za genocid i udruženi zločinački poduhvat nagrađuje i daje im odlikovanja. Mi danas odavde iz Glogove poručujemo da to dvoje ne može zajedno.

Necivilizacijski je i nemoguće istovremeno njegovati antifašizam i podržavati osuđene ratne zločince i negirati genocid.
Porodice svih nevinih žrtava očekuju i traže kažnjavanje počinilaca ovih teških zločina. Za zločin u Glogovoj u Hagu je osuđen Miroslav Deronjić, ali to nije dovoljno. Tražimo da se kazne izvršioci zločina, koji su ovdje, ali i na drugim mjestima u Glogovoj i Bratuncu, ubili stotine Bošnjaka u aprilu, maju i junu 1992.

Mi ih srećemo svakoga dana, dok se slobodnu šetaju u entitetu u kojem sistem veliča i nagrađuje zločince, a tužilaštva i druge agencije ne rade dosljedno svoj posao. Niko ne treba da se nada, niti da očekuje da ćemo se mi umoriti u traženju pravde i kazne za zločince.
Uprkos svemu, mještani Glogove su, nakon teških zločina, hrabro branili svoju domovinu. Važno je istaći da mi, kao pripadnici Armije RBiH, uprkos genocidu nad našim narodom, nismo činili organizovane teške zločine. Naše vojno i političko rukovodstvo nije osuđeno za genocid i udruženi zločinački poduhvat i to se treba uvijek i na svakom mjestu istaći, a posebno danas ovdje u Glogovoj, kazao je potpredsjednik Salkić.

 

 

Najnovije vijesti