19.8 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiMunib ef. Memić - HEROJI PODRINJA - posthumno dobitnik značke "Zlatni ljiljan"

Munib ef. Memić – HEROJI PODRINJA – posthumno dobitnik značke “Zlatni ljiljan”

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Cvijet ljiljan, simbol čistoće, nevinosti i ljepote. Bosanski, Zlatni ljiljan, hiljadu je godina simbol Bosne. Od dinastije Kotromanića do 22. maja 1992. godine kada su se Zlatni ljiljani, kao simbol današnje Bosne i Hercegovine, zavijorili ispred zgrade UN-a na East Riveru. Zlatni ljiljan nije više na zastavi BiH ali je ostao u našim srcima i na grudima onih koji za svoju hrabrost i požrtvovanje dobiše ovo ratno priznanje.


Značka „Zlatni ljiljan“ najveće je ratno priznanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. Dodjeljivao se pripadnicima ARBiH koji su se naročito istakli u oružanom suprostavljanju agresoru, doprinijeli širenju slobodnih dijelova BiH, izvršili djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje.


Zlatnim ljiljanom odlikovano je 1782 pripadnika Armije RBiH , od toga posthumno 982 pripadnika.


Nakon okončanja rata, inicijativom prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića, da se okupe živi dobitnici najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan i to simbolično na Dan pobjede nad fašizmom i da taj dan bude “Dan Zlatnih ljiljana Bosne i Hercegovine”.

U znak sjećanja na sve naše šehide i borce ARBiH-e koji su dali svoje živote za domovinu, produkcijska kuća Podrinjemedia i televizija Podrinje, duže od dva mjeseca emituje serijal emisija “Heroji Podrinja” u znak sjećanja na sve koji su dali svoje živote za Podrinje, živote za Bosnu i Hercegovinu.

Budući da se danas u BiH-i obilježava “Dan Zlatnih ljiljana” mi se sjećamo lika i dijela našeg Zlatnog ljiljana Munib ef. Memića iz Kamenice kod Zvornika.



/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti