8.1 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiTuzla: Majke Srebrenice ponovo na mirnim protestima - to rade već 25...

Tuzla: Majke Srebrenice ponovo na mirnim protestima – to rade već 25 godina

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Poštujući sve propisane mjere zabrana, nekoliko Srebreničanki, članica Udruženja „Žene Srebrenice“, uz podršku, isto tako, nekolicine Tuzlanki, održalo je u Tuzli mirne proteste kako to rade skoro 25 godina.

– Prošlog 11. u mjesecu, zbog poštovanja mjera zabrane okupljanja uzrokovanih pandemijom virusa korona, prvi put otkako postojimo nismo održale naš redovni mirni protest. Nismo željele da kršimo pravila, a niti da rizikujemo živote nijedne majke. Sada je ovdje samo nekoliko majki, kao i  naših prijateljica iz Tuzle, koje nas godinama podržavaju. Iako u smanjenom broju, ovdje smo da kažemo da od protesta nismo odustale, kao ni od naših zahtjeva vezanih za pronalazak masovnih grobnica i identifikaciju nestalih – kazala nam je Nura Begović, članica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Begović je po ko zna koji put ponovila zahtjev pravosuđu BiH za procesuiranje onih koji su učestvovali u zločinu genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995.godine, a koji godinama uživaju u slobodi.

– Još ne znamo koliko će posmrtnih ostataka ubijenih biti ukopano na dženazi 11. jula ove godine. Bez obzira na okolnosti koje vladaju zbog pandemije, mi ćemo, svako na svoj način, obilježiti ovaj tragičan datum. Jednostavno, zaborava genocida nad našim najmilijim, nema niti će ga biti. Kad ne bude onih koji su preživjeli genocid, bit će njihova djeca i njihove djece djeca – rekla je Begović te dodala da nema politike ni političara koji može izbrisati historijski podatak da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjačkim narodom, kao ni imena onih koji su ga počinili.

/Almasa Hadžić/Avaz.ba

/E.B.

Najnovije vijesti